Hammastarkastus nro 2441.

Katson nyt suuhusi.

Viisaudenhampaat poistettu.

Poistettuja lisäksi 17, 14, 24, 32, 34, 47.  

Katson nyt vähän tarkemmin.

d.16(1) amalgaami, hyvässä kunnossa.

d.15 kaikki hyvin.

d.13(4) muovi, siisti. Ienrajan alapuolella on pieni täyteylimäärä, se kannattaa hioa.

Dd.12, 11, 21 kaikki hyvin.

d.22(5) pysähtynyt kiillekaries. Sinulla oli tässä viimeksi alkava reikä, mutta olet saanut sen itse pysähtymään fluoritahnalla ja hammasharjalla. Ne on aina juhlan paikkoja.

Dd.23, 25, 26 kaikki hyvin.

D.27(2) sekundaarikaries. Sinulla on ollut tässä vanha muovitäyte, sen saumaan on päässyt jossain vaiheessa bakteereja ja saumassa on uusi reikä. Kuuletko, kuinka sondin rahina häviää tässä kohdin, koska pinta on pehmeä? Muilta osin tässä hampaassakin on moni asia hyvin, muut pinnat siistit ja hammas on hyvin purennassa.

D. 37 kaikki hyvin. Näet ehkä peilistä, että hampaan ulko- ja sisäpinnalla on tummat viivat. Silloin, kun olet ollut kouluikäinen ja hammas on ollut puhkeamassa suuhun, se on ollut vaikeampi puhdistaa ienläpän alta. On ehtinyt vähän tulla pientä reiän alkua, jonka olet saanut itse harjaamalla korjattua, kun harja on päässyt paremmin kohteeseen. Tämä tumma viiva on tavallaan pieni arpi, ja hammas on nyt käytännössä terve.

D. 36(1) amalgaami, mikrofraktuurat eli pienet hiushalkeamat 3-, 4- ja 5-pinnoilla. Niitä näkee hyvin paljon, en ole huolissani.

D.35(3) inaktiivinen karies. Tämänkin hampaan olet harjannut terveeksi.

D. 33(3) inaktiivinen karies. Tässä on jo kolmas, jonka olet saanut terveeksi.

D.31(1) muovi, juurihoidettu hammas. Oliko niin, että kouluiässä kaverin pää osui tähän välitunnilla? Juurihoito on kyllä hyvin onnistunut, hammas on pärjännyt hienosti sen jälkeen.

Dd.41-43 kaikki hyvin.

Dd. 44-45(3) abraasio. Se on pieni vekki ienrajassa, varmaankin joskus tullut harjattua vähän kovemmalla otteella ja harjakset kuluttaneet pinnan pienelle kuopalle. Onko näissä kahdessa hampaassa mitään oireita? Siinä tapauksessa saa olla näin, hyvää ei kannata lähteä rikkomaan muovipaikalla.

D.46 kaikki hyvin.

Kokeilen nyt mittarilla ientaskut. Sano, jos tuntuu pahalta.

Kauttaaltaan alle neljän millimetrin terveitä ientaskuja.

D.13 distopalatinaalisesti viiden millin tasku, ienverenvuotoa. Minusta selitys taskulle löytyy muovitäytteestä; muovipaikan alareunassa on pieni pykälä ienrajan alla. Ien rauhoittuu, kun ärsyke saadaan pois.

Puretko hampaat yhteen? Kaunis, tasapainoinen purenta.

Dd.15/45 ristipurennassa.

Angle kaksi molemmin puolin, horisontaalinen ylipurenta kolme, vertikaalinen kaksi.

Limakalvoja katson seuraavaksi, tämä pieni nypykkä on korvanalussylkirauhastiehyen ulostuloaukko, täältä tulee juoksevaa sylkeä, nytkin tulee hyvin ja pitää suuta kosteana.

Tässä, kielen alla, on kielen- ja leuanalussylkirauhasten ulostuloaukot, täältä tulee ruokailua varten paksumpaakin sylkeä. Sinulla on hyvä syljeneritys, se suojaa monelta vaivalta.

Sinulla on vahva ylähuulijänne, kiinnittyy tuohon yläetuhampaiden väliin, siksi siinä on pieni rako hampaiden välissä.

Kielen sivut katson, ovat siistit. Suulaessa näkyy pientä punakkuutta ja limakalvon pinta mennyt rikki. Oletko syönyt jotain kovaa? Hapankorppuja, turkinpippureita? Kyllä, niistä tulee tuollainen jälki. Paranee itsekseen seuraavien päivien aikana.

Puremalihakset tunnustelen. Pterygoideus lateralis oikealla kipu, vasemmalla kipu. Pterygoideus medialis oikealla kipu, vasemmalla kipu. Digastricus posterior kipu. Nostatko nyt hieman päätä – sternocleidomastoideus oikealla kipu, vasemmalla rauhallinen. Miten olet pärjännyt kolmen vuoden takaisen tutkimuksen jälkeen, kun silloin puhuimme narskuttelusta ja hampaiden yhteen puremisesta ja käytiin läpi harjoitusohjelmaa? Aivan, eli harjoituksista on ollut apua aina, kun niille olet ottanut aikaa? Se kuulostaa hyvältä. Hampaissa ei ole missään määrin huolestuttavia merkkejä liiallisesta kulumisesta, olen samaa mieltä, että voit hyvin jatkaa harjoitteita aina kun tarpeen. Itsekään en näe purentakiskolle tarvetta.

Avaatko sitten isolle ja taas kiinni.

Leukanivelestä kuuluu molemmin puolin naksahdukset, kuuletko saman? Kaunis suun avaus, symmetrisesti eteenpäin, ei tunnu mitään jäykkyyttä nivelissä. Kivuton nakse on hyvinkin yleinen, eikä sitä tarvitse hoitaa mitenkään.  

Pehmytkudokset tunnustelen vielä, sinulta olikin ultrattu yksi imusolmuke kuukausi sitten, se tuntuu vielä minunkin sormin suurentuneelta. Se on kuitenkin terveeksi todettu, hyvä juttu.

Minulle näyttäytyy kyllä taas siltä, että asiat ovat hirmuisen hyvin. Yksi kariesleesio eli reikä löytyi. Minusta sen ensisijainen hoitomuoto on paikkaus yhdistelmämuovilla. Mitä ajattelet, sopiiko tämä suunnitelma? Edetään sitten niin. Lisäksi kulmahampaan muovitäytteessä on ienrajassa pieni pykälä, joka on saanut ikenen tulehtumaan. Sen hionta kannattaa tehdä.

Purenta on kaunis, sylkeä tulee hyvin, limakalvot terveet, ja ennen kaikkea olet itse saanut alkavat vauriot itsekseen korjaantumaan. Sinulla ei ole kiinnityskudosten sairautta. Ajoittaiset lihasjumit saat hallintaan harjoitteilla. Vaikea sanoa muuta kuin että jatka samaan malliin, ei voi kuin antaa kiitosta tekemästäsi työstä, olet tehnyt suusi terveeksi päivä kerrallaan.

Aftermath (in English, just for fun)

I don’t want to focus on the bad stuff. I could if I chose to. “Unesthetic diastema mediale”, secondary caries, clicking sounds in the joints, pretty impressive staining because of tea (didn’t even mention that to the patient because it didn’t bother her – then why would it bother me). She had some crowding in the anterior region, just like most of us have. She had some tooth wear, attrition-type, which I did not even register since that is normal if you live long enough. She had shallow erosive pits here and there – naturally, she is an older lady who loves cranberries. But she had a healthy mouth. I was not only interested in possible dental pathologies but in her dental health. So I was, again, determined to find enough evidence of dental health instead of dental disease. Luckily enough, 99 % of the time you can find health. There is always health left, to some extent. With that comes hope and dignity. With that comes motivation to take care of your oral health.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a comment