
Voi tulla olo, että nyt on tehtävä jotain aivan toisin ja erilailla ja tämä virus, tämä #COVID19, ei ole hallinnassa. Mutta hei hammaslääkäri, tämänhän sinä osaat: teet asioita, joiden teho perustuu tieteeseen joka päivä. Se on ammatillinen tapasi toimia, ja se toimii nytkin.
Peset kädet töihin tullessasi, vaikka et ehkä näe niissä mitään likaa. Tiedät, että käsien saippuapesu vie virusten pinnasta niitä suojaavan lipidikerroksen, tappaa osan mikrobeista silkasta lämmöstä ja huuhtelee tehonsa menettäneet, hajonneet virukset pois käsistä.

Käytät käsidesiä monta kertaa päivässä, vaikka aine ei silmämääräisesti tee mitään – kostuttaa ihon vain hetkeksi ja jättää jälkeensä alkoholin tuoksun, joka ottaa henkeen jos liian läheltä hengittää. Tiedät, että alkoholi – etanoli ja isopropyylialkoholi – tappavat bakteereja, hiivoja ja viruksia ja liuottavat tarpeeksi pitkään käsiin hierottuina saippuan tavoin virusten lipidivaippaa.

Hankaat sidosainetta dentiiniin ja kiilteeseen 20 sekuntia, valmistajan ohjeen mukaan, vaikka silmäsi eivät näe mitään tapahtuvan enää ensimmäisen sekunnin applikoinnin jälkeen ja vaikka näkö- ja tuntoaistisi mukaan yksikin sekunti riittäisi, kun mikään ei sen koommin muutu. Tiedät, että hankaaminen riittävän pitkään saa sidosaineen tunkeutumaan dentiinitubuluksiin, vaikka et näe sen tapahtuvan. Pidät mielessäsi pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettua kuvaa dentiinitubuluksista ja sen avulla maltat jatkaa. Sitten puustaat ja valokovetat.

Suuntaat röntgenputken alaposkihampaaseen ja asetat lyijykaulurin potilaan kilpirauhasen suojaksi. Et näe säteitä, et haista niitä. Tiedät, mitä säteily tekee soluille ja suojaat niitä, suojaat itseäsi siirtymällä tarpeeksi kauas röntgensäteen taa ja painat katkaisijaa. Muistat ALARA-periaatteen (as low as reasonably achievable) ja otat kuvan, jonka hyöty on haittaa suurempi.
Otat käteen ultraäänikärjen, viet sen ientaskuun ja käynnistät sen. Pietsoelektrinen kide värähtelee, kasvaa ja kutistuu, ja synnyttää ääntä, jota et kuule. Ääni on mekaanista energiaa, mikroskooppista matalan ja korkean paineen aluiden vaihtelua, mistä syntyy vesihöyryn täyttämiä kuplia, joista vapautuu painetta ja lämpöä. Se hajottaa ientaskussa olevan biofilmin ja hammaskivilohkareet, hajaannuttaa ja repii ja altistaa hapelle joukon parodontopatogeeneja, erityisesti anaerobeja, joiden toiminnan vuoksi tasku on turvonnut, verekäs, aristava ja punoittava. Teet pientä jatkuvaa liikettä kärjen kanssa, josta energia ulottuu kärjen pituutta syvemmälle. Näet lähinnä taskuun suihkuavan veden, et näe biofilmiä. Tiedät silti, mitä tapahtuu. Kun potilas kuukautta myöhemmin tulee vastaanotolle, ientasku, joka oli 7 mm syvä, on nyt 4 mm syvä, ja osaat kertoa, miksi se on paranemassa eli madaltui, vaikka kukaan ei kiskonut sitä ylös.
Työterveyshoitaja pistää sinua olkavarteen ja ruiskuttaa lihakseen kausi-influenssarokotteen. Se nipistää ja olkavarsi kipeytyy samana iltana. Et näe solutason tapahtumia, mutta ymmärrät, että viruksen osanen saa aikaan sinua suojaavan tapahtumaketjun. Se alkaa lisääntyä ylähengitysteissä ja käynnistää kehosi puolustuksen. Influenssavirukset on viljelty hedelmöitetyissä kananmunissa, sitten ne on puhdistettu ja pilkottu ja inaktivoitu formaldehydillä. Sinussa virtaa tällä kaudella Brisbane, Kansas, Colodaro, Phuket ja voit sanoa itseäsi hyvin kansainväliseksi. WHO on valinnut rokotteeseen tulevat neljä kantaa, ennustanut parhaiten suojaavan kombinaation. Kipeä olkavarsi on kehosi kertoma ainoa asia rokotteesta, mutta tiedät, että se on enemmän.

Työsi hammaslääkärinä ei ole aistinvaraista kokeilua ja koskettelua, mikään nykymaailmassa ei ole kokonaan sitä. Joskus kyllä, toorusta palpoidessasi, mutta ei vain sitä. Joudut luottamaan aineisiin, materiaaleihin ja toimintatapoihin, vaikka aistisi eivät riitä kertomaan, että teet oikein. Et näe potilaidesi kivun aiheuttajaa kuin harvoin (tuubistaan irronnut oikomiskojeen kaarilanka), yleensä kärsimyksen se on liian pieni ihmissilmälle (Aggregatibacter actinomycetemcomitans). Joudut opettelemaan hammaslääketieteen maailman älyllisesti ja tietoon perehtyen. Hammaslääkärinä kasvat osaksi tiedeyhteisöä.
Tiedät, että käsidesiä ei oteta käsidesin kosteuden vuoksi. Hihaan ei aivasteta, koska hiha vaimentaa pärskäytyksen ääntä. Käsiä ei pestä jotta niille tulisi lämmin tai kylmä. Näiden toimien syy on muualla, esimerkiksi yleisvaarallisessa tartuntataudissa, viruksessa, joka on nyt kova leviämään mutta herkkä hajoamaan. Hammaslääkärinä olet tärkeä osa epidemian hidastamista, koska tiedät, miksi asiat tehdään kuten pyydetään.
Ja siksi nytkin on käytettävä tiedettä ja sen keinoja. Kuten hammaslääkärinä olet tehnyt joka päivä, tähän saakka.
