5 syytä, miksi hammaslääkäri on myöhässä

-Anteeksi, että jouduit odottamaan.

Sanon sen aina, kun olemme vähintään 10 minuuttia myöhässä aikataulusta. Olen myöhässä viikottain, useimmiten 10-15 minuuttia, muutaman kerran kuukaudessa lähes puoli tuntia.

Myöhässä oleminen ei ole koskaan tarkoitus. Potilaasta odottelu voi kuitenkin tuntua tahalliselta. Useimmille odotusaulassa odottaville tulee myös tunne, että he ovat saapuneet paikalle väärään aikaan tai vääränä päivänä. (Haaveilenkin reaaliaikaisesta tauluteeveestä, jossa jokaisen hammaslääkärin aikataulu näkyy kuten lentokentällä boarding time. Miten siistiä.) Aina kun mahdollista, hoitajani käy ilmoittamassa seuraavalle potilaalle, että aikataulu venyy.

Joten HEP! Tässä 5 syytä, miksi olen ollut myöhässä tämän talven aikana.

HERMOVAURION VÄLTTÄMINEN

Potilaalla on ollut leukakipua usean kuukauden ajan. Viisaudenhampaat ovat puhkeamassa, mutteivät mahdu purentaan. Ne on poistettava leikkauksellisesti. Poistamme ensin oikean puolen alaviisurin. Alaleuan hermo – se, joka hermottaa oikeaa poskea, leuankärkeä, ientä ja kielen oikeaa laitaa – näkyy poistokuopan pohjalla. (Yleensä emme halua nähdä sitä.) Onneksi hampaan juuret eivät ole vielä kasvaneet täyteen pituuteensa, ja potilas säästyy hermovauriolta. Nyt on poistettava myös vasen alaviisuri pian. Tarpeeksi pitkä vastaanottoaika löytyisi vasta 4 kuukauden päästä. Nipistämme siitä vartin ja varaamme potilaalle kiireellisenä ajan jo seuraavalla viikolle. Hampaan juuret eivät ehdi kasvaa hermon ympärille viikossa. Poistamme hampaan rauhallisesti ja varoen, mutta olemme 15 minuuttia myöhässä. Syy: vältimme hermovaurion.

PIENEN KOULULAISEN PUOLELLA

Alakoulun oppilaat tuodaan kerran viikossa hammaslääkäriin tilataksilla. Kouluryhmän kokoonpano vaihtelee: oikomiskojekontrolleja, hammastarkastuksia, paikkausta, maitohampaiden poistoja ja tapaturmakontrolleja.

Tällä kertaa on sementoitava suuhun useita oikomiskojeita, jotka ovat tulleet labrasta. Ne eivät voi odottaa. Aamupäivään mahtuisi vielä yksi ekaluokkalaisen hammastarkastus. Katson ryhmän kokoonpanoa: viisi esiteiniä ja yksi pieni ekaluokkalainen. Päätän ottaa ryhmään vielä toisenkin ekaluokkalaisen, samaa sukupuolta, jotta pienistä olisi toisilleen seuraa odotusaulassa. Aamupäivästä tulee tiivis, ja lähden syömään tavallista myöhemmin, joten ruokailun jälkeen aloitamme 10 minuuttia myöhässä. Syy: ekaluokkalaisen ei tarvinnut olla yksin ja turvaton odotusaulassa.

KIVUTON PORAAMINEN

Potilaalla on se tavanaomainen: reikä alaposkihampaassa. Syvä karies edellyttää puudutusta. 30 minuutin vastaanottoajasta puutumiseen menee tavallisesti alle 10 minuuttia. Tänään tähdet eivät ole kuitenkaan suotuisassa asennossa, vaan hammas on äkäistä sorttia. On lisättävä puudutetta ja odoteltava. Selviää, että potilaalla on ollut syksyn alussa kolmoishermosärkyä ja narskuttelua. Ne vaikuttavat puutumiseen ja herkistävät hampaan tuntoa. Näin vaikeasti puutuvalle potilaalle on erityisen perusteltua tehdä heti pysyvä paikka väliaikaisen sijaan – alaleuan johtopuudutus ei ole täysin riskitön toimenpide, eikä sitä haluta suotta toistaa. Puudutteluun vierähtää 20 minuuttia, ja paikkauksen tultua valmiiksi olemme lopulta 15 minuuttia myöhässä. Syy: potilas puutui hitaasti, mutta lopulta hyvin.

KOLLEGAN AUTTAMINEN

Olemme taas aikataulussa. Potilas on lähtenyt ja kirjaan suun tarkastuksessa havaitut löydökset potilastietojärjestelmään. Ovelle koputetaan ja kollegaa avustava hoitaja pyytää minua avuksi: hammas pyörii kuopassaan, muttei nouse. Menen avuksi, totean, että hammas on tosiaan lähes irti, mutta kinnaa jostain kiinni. Jaan hampaan pienempiin osiin ja nostan osat yksi kerrallaan – kahden juuren päät olivat sulautuneet toisiinsa ja estivät toisiaan nousemasta kuopasta. Pitkittyneen hampaanpoiston jäljiltä potilas pääsee kotiutumaan, oma hammaslääkäri jää kirjaamaan toimenpiteen ja minä palaan muistelemaan, mihin diagnoosikoodien kanssa jäinkään.

Kollegan auttamiseen vierähtää 15 minuuttia, ja olen saman verran myöhässä. Syy: kollegan auttaminen on hammaslääkärin työn velvollisuus ja etuoikeus.

PÄIVYSTÄMME – EMME OIKEASTAAN OLE MYÖHÄSSÄ

Päivystykseen tuleva potilas soittaa ajanvaraukseen. Häntä kehotetaan saapumaan odotusaulaan 13:30. Aika on ilmoittautumisaika, jota kutsutaan myös ohjeelliseksi vastaanottoajaksi. Ohjeellisen vastaanottoajan avulla potilaat saapuvat päivystykseen pitkin päivää. Kaikki eivät joudu odottamaan kuutta tuntia, mutta jokainen joutuu odottamaan vähän (tai ei ollenkaan).

Joissakin hammashoitoloissa on käytössä yksi aika, jolloin kaikki päivystyspotilaat saapuvat ajanvaraukseen. Tämä voi olla vaikkapa klo 11-12. Kaikki joutuvat odottamaan vastaanotolle pääsyä, ja viimeisenä ilmoittautuneet jopa tunteja. Olen iloinen, että tästä käytännöstä on luovuttu. Odottaminen on raskasta, ja ihmisten pakkautuminen odotusaulaan voi lisätä tarttuvien tautien leviämistä.

Ohjeellinen vastaanottoaika tarkoittaa sitä, että odotusaulassa selviää pienemmällä odottamisella, mutta odottamista se ei poista kokonaan.

Päivystyspäivinä en ole myöhässä. Päivystäessäni en pahoittele myöhässä olemista, mutta potilaan tullessa tuoliin saatan kyllä sanoa: -Kiitos, että jaksoit odottaa.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: