Nöyrä hammaslääkäri oman plakkinsa edessä

Raamatussa ei sanota tätä suoraan, mutta veikkaanpa, että samalla kun Eedenin portit sulkeutuivat ja Aatami ja Eeva joutuivat synnyttämään kivulla ja hankkimaan leipänsä raadannalla, saimme vitsaukseksemme myös hammasplakin. Sen jatkuvaa poistamista ja hajottamista teemme niin kauan, kuin suussa on hampaita. Ei ole nannaa hammaslääkärillekään.

Hammaslääkärin hampaat uuden vuoden aamuna, vuoden 2020 ekana päivänä. Edellisenä iltana hampaat on harjattu puhtaan tuntuisiksi. Ei ihan pommisuulta näytä.
Hammaslääkärin hampaat minuuttia myöhemmin. Plakki värjäytyy, ja sitä on ylt’ympäriinsä. Vaikka plakkia ei ole paljon, tällä suulla ei kehtaa lähteä töihin. Kauanko menee, että tämä kaikki on saatu pois? Tavallisella manuaaliharjalla yli kaksi minuuttia.
En pidä tätä helppona. Jos kädet vapisevat, kognitio on heikentynyt, olet muistisairas tai toipilaana ja muutenkin kipeä, voi olla, ettei tämä onnistu. Lapsilla voimakas huuli työntää harjaa pois ienrajasta. Iän myötä ikenien vetäytyminen vaikeuttaa puhdistamista entisestään, kun jo kolmekymppisellä on haastetta. Silti vaihtoehtoja ei oikein ole – kariesrokotetta ei ole olemassa. Parasta hyväksyä, että a man’s got to do what a man’s got to do.
Kotikonstein tämän parempaan en pystynyt. Näen vähäistä hammaskiveä ja pientä pinttymää, mutta reikiä ne eivät pienessä laajuudessaan aiheuta ja ien on terve. En kuitenkaan ole varma, pystynkö tähän enää vanhana.
Minuuttien harjaamisesta huolimatta lankain löysi vielä sitten jotain. Plakkia, yllättävän paljon plakkia. Illalla työ jatkukoon.

Miltä nyt tuntuu, hammaslääkäri?

  • Plakkiväritabletit ovat armottomia ja todella hyödyllisiä. Nyt tiedän, saanko plakin pois.
  • Suu tuntuu puhtaalta.
  • On tää kovaa työtä. Aina ei jaksaisi, ja auta armias jos suussa olisi vähemmän sylkeä ja virheasentoisia hampaita ja oikomisraudat ja ienvetäymiä!
  • Aina ei varmasti tule näin puhdasta. Mutta plakiton hammas ei reikiinny. Koska harjaustulos ei ole koskaan täydellinen, ja koska syömme pitkin päivää, tarvitaan harjauksen kyytipojaksi fluoria. Se on harjaamisen apuaine – kuin auton moottoriöljy.
  • Tämä on ainoa keino, kun ei olla siellä Eedenin puutarhoissa.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: