Sähköhammasharja on paras – harjaan silti tavallisella

Olen hammaslääkäri. Harjaan tavallisella hammasharjalla. Miksi en käytä sähköhammasharjaa?

Jordanin hammasharjojen design hivelee silmää.

Meidän ihan jokaisen on harjattava hampaat, jos niitä (tai hammasimplantteja) suussa on. Siksi hammasharjan on oltava tarpeeksi halpa, että se tulee hankittua ja vaihdettua rispaantuessaan uuteen. 3-4 euron hammasharjalla saan hampaat puhtaiksi. Se on lohdullista. Tavalliset manuaaliharjat ovat laadultaan hyviä. Sekin on lohdullista. Jos manuaaliharjoista ei olisi mihinkään, olisi kiire keksiä hyvä manuaaliharja.
(jokainen tarvitsee hammasharjan) + (kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää tai hankkia sähköhammasharjaa) = tarve hyvälle manuaaliharjalle

Olen harjannut ihan kaikenlaisilla harjoilla – mediumeilla, softeilla ja extrasofteilla, sekä aivan yltiöpehmeällä ilmaisharjalla, joka on tarkoitettu vaikkapa leukaleikkauksen jälkeiseen hellään plakin poistoon hyvin kipeässä suussa. Silläkin sain puhdasta (jessus millä vaivannäöllä, mutta silti). Pihi hammaslääkäri tietysti käyttää kaikki näyteharjat hyödykseen.

Ostin nämä, koska ensinnäkin hammaslääkäri joutuu ostamaan omat harjansa ja tahnansa. Oxygenolin tahna siksi, että siinä oli riittävästi fluoria, se on valmistettu Suomessa ja se sopii limakalvoilleni. Jordanin harja siksi, että harjaspää on erityisen pehmeä ja vähentää alttiutta ienvetäymille. Sähköhammasharjalla ienvetäymien aikaansaaminen ei ole yhtä todennäköistä. On tärkeää, että manuaaliharjallakin riski ienvetäymille on pieni.

Vastaus siis alun kysymykseen, miksi käytän manuaaliharjaa, vaikka sähköhammasharja on yleensä parempi: Käyttämällä manuaaliharjaa teen jatkuvasti pientä taustatutkimusta siitä, että ihan jokainen suomalainen voi harjata hampaat hyvin.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: