Nämä toimenpidepalkkiot jakaisin kotona tehtävästä työstä

Hammaslääkärin palkkaus perustuu kunnallisella puolella peruspalkkaan ja toimenpidepalkkioihin. Toimenpidepalkkiot taas on luokiteltu eri hintaryhmiin toimenpiteen vaativuuden mukaan. Isoin osa suun hoidosta ja sairauksien ennaltaehkäisystä tapahtuu kuitenkin kotona. Esittelyssä ne kaikkein suurimmat palkinnon arvoiset tositoimet, jotka voi tehdä vain kotona!

SAD05 Suun tutkimus taskulampulla

Kuten lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on toistanut vuosia, lasta pitää katsoa, katsoa ja katsoa. Suutakin pitää välillä katsoa, ihan katsomalla. Toimenpidepalkkion saa, jos ottaa hyvän otsa- tai taskulampun käteen, raottaa omaa tai lapsen ylähuulta ja skannaa ylä- ja alahampaat, ikenet ja kielen. Jos suusta löytyy huolestuttavaa, palkkion saa tietysti vain, jos asian vie eteenpäin ja ottaa yhteyden suun terveydenhuoltoon.

WYA80 Yölliset poikkeustilanteet suun vuoksi

Sisältää esimerkiksi puolison narskuttelun kuuntelemisen, kuorsaavan perheenjäsenen aiheuttamat heräilyt, yöllisten hengityskatkosten havaitsemisen ja hampaiden puhkeamisen vuoksi itkuisen ja levottoman lapsen rauhoittelun ja tukemisen. Narskuttelun ja kuorsaamisen osalta palkkio maksetaan vain, jos siitä kerrotaan perheenjäsenelle ja tarpeen mukaan ohjataan lääkäriin uniapnean, bruksismin ja hampaiston tilan tutkimiseksi.

SCA07 Tupakoinnin lopettaminen

Sisältää asiasta kertomisen omalle hammaslääkärille, jonka kuuluu iloita vuoden suurimmasta terveysteosta kanssasi ja antaa suuret kehut. ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ Tiesithän, että asiaan perehtynyt hammaslääkäri voi auttaa pääsemään irti tupakoinnista kannustamalla, tukemalla ja määräämällä vieroitukseen tarkoitettuja reseptilääkkeitä : bupropionia, nortriptyliiniä tai varenikliiniä.

SCA08 Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä

Sisältää omien hampaiden harjaamisen sähköhammasharjalla tai manuaaliharjalla, fluorihammastahnan käytön iänmukaisesti, ja harjauksen lopussa ylimäärätahnan sylkäisemisen pois, suuta ei tarvitse huuhdella. Palkkio maksetaan perheenjäsenkohtaisesti. Palkkion saa 2-kertaisena jokaisesta alle 11-vuotiaasta huollettavasta, jonka hampaat vanhempi tai huoltaja harjaa. Vastaan hangoittelevan lapsen hampaiden hellästä mutta päättäväisestä harjaamisesta palkkio maksetaan 3-kertaisena.

EBB01 Irronneen rautahampaan löytäminen, säilöminen maitoon ja kuljetus päivystykseen

Sisältää tapaturmaisesti irronneen pysyvän etuhampaan etsinnät, talteenoton ja säilömisen lehmänmaitoa sisältävään muovipussiin tai -pulloon. Tarvittaessa voidaan käyttää myös keittosuolaa, tai jos muuta ei ole, ujuttaa irronnut hammas säilöön potilaan takahampaiden ja posken väliin syljen suojiin (on varmistettava, että potilas on tarpeeksi ko-operoiva ja hyvävointinen säilömään hammasta kuljetuksen ajan poskessaan). Sisältää hakeutumisen hammaslääkäripäivystykseen välittömästi. Hammas voidaan pelastaa tällä ripeällä toiminnalla niin lapselta kuin aikuiselta.

SXC08 Happamien ja sokeristen herkkujen piilottaminen

Koodi tarkoittaa haitallisten elintarvikkeiden säilyttämistä siten, ettei niiden jatkuva napostelu eli väärinkäyttö ole mahdollista, mutta ne voidaan ottaa esille satunnaista juhlaa, kyläilyä tai herkkuhetkeä varten. Merkitään rakennuskohtaisesti: esimerkiksi mummolalle merkitään oma koodi ja kodille oma. Sisältää suun terveydelle pääosin haitallisten sokeristen tai happamien keksien, sipsien, limsojen, energiajuomien ja karkkien säilytyksen pienten lasten ja tarvittaessa myös aikuisten päivittäisen liikkumatilan ulottumattomissa. Jos asunnossa oleskeleva lapsi kiipeilee herkkujen perässä, palkkio varman säilytyspaikan järjestämisestä maksetaan 2-kertaisena. Jos asunnossa oleskeleva aikuinen kiipeilee epätoivoisesti herkkujen perässä, on parasta luovuttaa tällä kertaa, sillä hän on luultavasti tehnyt jonkin jo tässä listassa mainitun terveysteon ja on kuulkaas palkintonsa ansainnut.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: