Miksi hammaslääkäri ei voi palvella nopeammin?

Potilas tulee hampaan lohkeaman takia vastaanotolle. Puolen tunnin vastaanottoajan lopuksi hän kysyy, löysinkö hampaista reikiä ja mitä suuhun muuten kuuluu. Se on hyvä kysymys, mutta toimenpiteet ja tutkimukset vaativat aikaa.

Ympäröivässä todellisuudessa on asioita, joiden tiedämme kestävän tietyn ajan: Maa kiertää Auringon noin 365 päivässä, viikko kestää 7 päivää ja vuorokausi 24 tuntia.

Tällaisia vakiomittaisia asioita on paljon hammashoidossa, joka on toimenpidevaltainen ala. Joskus harmittaa, kun potilaat tai heidän vanhempansa tulevat vastaanotolle ja kehottavat tekemään toimenpiteen nopeasti. Silloin pohdin, kehotetaanko korvalääkäriäkin poistamaan nielurisat 5 minuutissa ja ortopedia olemaan vikkelä isoäidin polven keinonivelleikkauksessa? Ehkä, en tiedä, mutta hammaslääkärille kiirehtiminen merkitsee sitä, että laatu kärsii, komplikaatiot lisääntyvät ja hampaan ennuste huononee. Miksi näin?

PAIKKAUS

Kuvakaappaus: hammaslaakarilehti.fi

12.4.2019 Suomen Hammaslääkärilehdessä kirjoitettiin: “Kaikki Apollonia Symposiumissa 22.3.–23.3. luennoineet asiantuntijat korostivat, että hyvän muovipaikan tekeminen vaatii aikaa. Karkeasti ottaen etuhampaan paikkaamiseen pitää varata noin 20 ja takahampaan paikkaamiseen 45–60 minuuttia. Yhdessäkään työvaiheessa ei saisi oikaista.”

Hampaan paikkaus kyllä nopeutuu ekojen työvuosien aikana, mutta silloin on kyse kokemuksen tuomasta varmuudesta. Sitä ei voi kehotuksesta kiirehtiä. Poraamista seuraavat työvaiheet kestävät materiaalien käyttöohjeen edellyttämän ajan: etsaushappokäsittely noin 10 sekuntia, sidosaineen levitys, kuivaus ja valokovetus vaikkapa 10-20 sekuntia kukin ja paikkamuovin valokovettaminen 20 sekuntia kutakin kerrosta kohti. Näitä aikoja ei voi lyhentää ilman, että asia jää kudostasolla kesken. Paikkaushoito voisi kenties nopeutua vain, jos materiaalit tai tekniikka muuttuvat.

Sidosaine Scotchbondin ohjekirjasta selviää, että sidosainetta on hangattava hampaalle mieluiten 20 sekuntia, jotta pinta etsaantuu hyvin ja sidosaine tunkeutuu dentiinitubuluksiin.
Lähde: http://multimedia.3m.com/mws/media/1275623O/3m-scotchbond-universal-adhesive-faq.pdf

JUURIHOITO

Hampaiden juurihoidossa nopeus kasvaa kokemuksen myötä, mutta siinäkin vauhti on varmuuden ja harjaantuneisuuden määrittelemää. Hampaan juurikanava avautuu niin nopeasti kuin kliinikko sen saa auki. Juurikanavan huuhteluaineita ei saa viedä hampaaseen kovalla paineella, muuten seurauksena voi olla kipua ja kudosvaurioita. Natriumhypokloriitin on saatava vaikuttaa kanavissa sopivan pitkään, jotta bakteerit kuolevat. Nopeuttaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, ettei kanavia laajenneta tarpeeksi, bakteereja jää juurikanaviin ja huuhteluaineet eivät ehdi vaikuttaa tarpeeksi. Tai sitä, ettei juurikanavien mittaa selvitetä, juurikanavien muotoa tunneta tai juuritäytettä lateraalikondensoida tiiviiksi.

KIRURGIA

Hampaiden poistoissa työ alkaa puuduttamisesta, joka on tehtävä hitaasti. Hidas puudutus puuduttaa tehokkaammin ja suojelee kudosvaurioilta. On totta, että hampaan poiston pitkittyminen lisää erilaisia jälkikomplikaatioita, kuten jälkisärkyä ja infektioiden riskiä, mutta hammaslääkäri poistaa hampaan niin nopeasti kuin se on mahdollista. Ei ole työvaihetta, jota voisi nopeuttaa ilman, että mennään riskillä. Pienen tauon tarkoitus on tarkistaa toimenpiteen turvallista etenemistä: onko porauslinja oikean suuntainen, onko naapurihampaan pinta ehyt, näkyykö hermoa kuopan pohjalla, tarvitseeko ientä ommella?

PROTETIIKKA

Jäljennösaineille on vähimmäisajat, joiden verran niiden on oltava suussa. Lähde: http://www.kulzer.com

Nyt varmaan jo arvaatte: protetiikassakaan ei voi oikaista työvaiheiden yli. Esimerkiksi käyttämäni tarkkuusjäljennösaine vaatii suussa vähintään 4 minuutin tekeytymisajan, enkä ole lähtenyt sitä uhmaamaan. Miksi jäljentäisin huolimattomasti, kun proteesi maksaa potilaalle monta sataa euroa?

KIIREHTIMINEN EI SOVI HAMMASLÄÄKETIETEESEEN

On tietysti asioita, jotka voi tehdä tehokkaammin, paremmin ja nopeamminkin. Hammaslääkärinä ajattelen, että voin tulla nopeammaksi ja voin tehdä vaikuttavaa työtä miettimällä tarkoin, mitä tehdään ja kenelle. Sen sijaan voin tulla huonommaksi puuduttaalla liian nopeasti, ryhtymällä toimenpiteeseen ilman tuoreita röntgenkuvia ja kontrolloimalla oikomiskojeita tarkistamatta nivelasemaa. Toimenpidevaltaisella alalla, jossa materiaalit ja kudokset asettavat reunaehdot, ei ole mahdollista olla nykyistä nopeampi. Ainoa keino lyhentää vastaanoton kestoa on olla kokonaan tekemättä jotain ja siirtää se seuraavaan kertaan.

Tehostamista voi sen sijaan löytyä päätöksentekoon ja hoidon vaikuttavuuteen liittyvistä kysymyksistä. En voi nopeuttaa jäljennösaineen kovettumista, mutta voin miettiä, kuka potilas hyötyy protetiikasta ja milloin sitä on todella tehtävä. En voi liiemmin nopeuttaa lapsen maitohampaan puutumista, mutta voin täydennykoulutuksen ansiosta tarjota paikkamateriaaliksi teräskruunuja herkemmin lohkeilevan lasi-ionomeerin sijasta, ja säästää aikaa tulevaisuudesta. Voin tulla nopeammaksi ja tehokkaammaksi täydennyskoulutuksen avulla. Onneksi työnantajani on tässä samaa mieltä, ja saan osallistua koulutuksiin. Lento Helsinkiin kestää muuten 1 tuntia 20 minuuttia, enkä aio pyytää, että kapteeni lentäisi välin yhtään nopeammin.

Mitä jos kehottaisin lintuja lentämään nopeammin?

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: