Pitkä leuanto sulle, pitkä istunto mulle

Tarpeeksi pitkä vastaanottoaika on iso ilo kaikille, jos potilas, hammashoitaja ja lääkäri sen vain jaksavat. Yli tunnin hammaslääkäriaika ei ole ihan pikkujuttu, ja potilaskin tekee sen aikana ison työn: suun auki pitäminen on kovaa työtä! Haluan lahjoittaa potilaille nyt lingvistisen kiitokseni uudissanalla, joka kuvaa potilaan tsemppaamista. Olkoon pitkä istunto potilaalle jatkossa leuanto (en kuitenkaan kirjoita sitä potilasasiakirjoihin).

Tehtävä: Keksi minuutissa 10 syytä, miksi on hyvä tehdä kerralla mahdollisimman paljon suun toimenpiteitä. Än yy tee nyt!

  1. potilas säästää käyntimaksuihin menevää rahaa
  2. samalla puudutuksella voidaan hoitaa useampi hammas tai ientasku
  3. poistokuopat ja leikkaushaavat paranevat yhdellä kertaa ja sairaslomia tarvitaan vähemmän
  4. kariesvauriot ja muut sairaudet eivät etene pahemmaksi jatkoaikojen mennessä kauas
  5. säästyy hanskoja ja maskeja
  6. säästyy instrumentteja ja tarveaineita
  7. säästyy hammashoitajan aikaa välisiivousten määrän pienentyessä
  8. (nyt tekee jo tiukkaa keksiä) kudosten paraneminen tapahtuu kokonaisuutena esim. parodontologiassa vastapurijoiden adaptoituessa yhtäaikaa.
  9. (en keksi enää!) on lääkärille ja potilaalle palkitsevaa nähdä, kun kaikki etuhampaat on korjattu kerralla toimiviksi, kivuttomiksi ja kauniiksi
  10. (armoa jo!) juurihoidon aseptiikan ja laadun taso on korkeimmillaan silloin, kun käyntikertojen määrä olosuhteet huomioiden minimoidaan (Käypä hoito -suositus).

Olen kerran saanut kokea ajan, jolloin lähes kaikille potilaille oli tarjolla pitkiä istuntoja. Kyse ei ollut organisaation lanseeraamasta Kerralla kuntoon -mallista, jota toteutetaan muun muassa Porvoossa ja Jyväskylän Palokassa ja Kyllössä. Sattui vaan niin, että hoitolaremontin vuoksi tein useamman viikon ajan töitä evakossa toisella paikkakunnalla, jonne sain omista potilaistani mukaan pitkän ajomatkan vuoksi vain kourallisen. Heille oli tarjota 60-180 minuutin vastaanottoaikoja. Voi sitä tunnetta, kun suu koki todellisia muodonmuutoksia jo parin hoitokerran jälkeen! On myös erityistä, että muistan vieläkin lähes kaikki tekemäni toimenpiteet ja hoitosuunnitelmat tuolta ajalta, kun potilaiden määrä oli vähäinen ja jokainen kokonaisuus jäi tarkoin mieleen palkitsevana.

Silti on myönnettävä, ettei se aina ole mahdollista. Tässä 10 omalla vastaanotolla yleisintä syytä satunnaisessa järjestyksessä:

  1. potilas ei jaksa pitää suutaan auki (tai purutuki ei ole mahdollinen tai ei ratkaisee ongelmaa kokonaan)
  2. hammaslääkärin oma niska-hartiaseutu, käsi, ranne, polvi, selkä, nilkka ei kestä
  3. hammashoitajan tuki- ja liikuntaelimet eivät kestä
  4. potilas ei voi olla kotoa tai työpaikaltaan poissa pitkään
  5. erityisesti lähihoitajat ja monet sairaanhoitajat ovat kokemukseni mukaan niin tiukilla, että heidän on hyvin vaikea irrottautua työpaikalta kipeänkään hampaan vuoksi. Olen saanut nähdä todella korkeaa työhön sitoutumista erityisesti kotihoidossa ja vanhuspalvelussa töitä tekevien suunnalla.
  6. pitkiä aikoja ei ole saatavilla
  7. potilaan oma selkä ei kestä
  8. potilaan niska ei kestä
  9. lemmikki odottaa kotona
  10. omaishoitajan omainen odottaa kotona ❤

Ensi viikollakin on luvassa jälleen muutama pitkä leuanto, jotka on etukäteen sovittu potilaan kanssa. Toivottavasti minä jaksan istua ja heidän leukansa jaksavat avautua.

Millaisia kokemuksia Sinulla on pitkistä hammaslääkärikäynneistä? Joko potilaana tai tekijänä?

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: