Hammaslääkärien tärkeä tehtävä on nyt välttää aerosoleja parhaansa mukaan. Tämä lista täydentyy jatkuvasti. Lähettäkää kommentteja ja tieteellistä näyttöä hammastemonen@gmail.com, blogin Facebook-sivut tai Twitter @AnniTemonen. Mainitkaa kommentissa sen tietolähde.
Päivitetty 24.3.2020
- potilaalle ja mahdolliselle saattajalle annetaan heti käynnin alussa nenäliina käteen ja painotetaan, että kaikki aivastukset ja yskät on tähdättävä siihen. Potilaan on heitettävä nenäliina lopuksi roskakoriin.
- potilas purskuttelee suun povidonilla (Betadine 10 mg/ml) 1 minuutin ajan ennen toimenpidettä. Ei sovi jodiallergisille!
- potilas purskuttelee suun 1-prosenttisella vetyperoksidilla ennen toimenpidettä.
- ei puustata vettä ja ilmaa puustinkärjestä, vaan pelkkää vettä, hitaasti. (oma kokemus)
- hoitaja ei puustaa hampaan pintaa kuivaksi purentapaperia varten. (oma kokemus)
- hoitaja ei puustaa peiliin, vaan hammaslääkäri pyyhkii peilin paperiin tai välttää peilin kautta työskentelyä. (oma kokemus)
- pulpiittipotilaalle asetetaan heti Kofferdam ja syljenimuri, hammas pyyhitään A12T:llä ja vasta sitten tehdään perusavaus tai väliaikaisen paikan poisto.
- pyritään peittämään Kofferdamilla myös nenä.
- puudutuksen aikana hoitaja pitää tehoimuria puudutusneulan vieressä, jotta suuta ei tarvitse huuhdella.(oma kokemus)
- lasten karioituneet maitohampaat paikataan aina kun mahdollista Hall-tekniikalla.
- käytetään Carisolvia, ja ekskavoidaan karies manuaalisesti.
- poistetaan kaksijuuriset hampaat separoinnin sijasta lehmänsarvipihdein aina, kun mahdollista. (oma kokemus)
- jos hammas pitää separoida, hammaslääkäri poraa sekunnin pätkissä ja hoitaja ruiskuttaa keittosuolaa porauslinjaan, kun pora on pysähdyksissä. (oma kokemus)
- jos hammas pitää poistaa leikkauksellisesti, käytetään steriiliä tehoimua kirurgisen imurin sijasta. Näkyvyys on huonompi, mutta imuteho parempi. (oma kokemus)
- jos tarvitsee hioa proteesia tai purentakiskoa, merkitään ensin purentapaperilla hiottava kohta, sitten kastetaan proteesi/purentakisko alkoholiin ja vasta sitten hiotaan hitaasti. Hoitaja pitää imuria vieressä. (oma kokemus)
- tilataan labrasta linguaalikaaret tuubittomilla renkailla. Jos hammaslaboratorio on jo ehtinyt valmistaa kojeen tuubillisin renkain, hiotaan tuubit pois ennen kaaren suuhun sovitusta. (organisaationi käytäntö)
- ei oteta intraoraaliröntgenkuvia. Lähetetään potilas PTG-kuvaan.
- kiireetöntä paikkaushoitoa ja korjaavaa karieshoitoa ei tehdä.
- kiireetöntä lohkeamien korjausta ei tehdä.
- ultraäänilaitetta ei käytetä.
- pitkiä istuntoja vältetään: käynnit pyritään pitämään niin lyhyinä kuin mahdollista: potilaan kanssa kasvokkain 15 minuuttia, samassa tilassa 2 tuntia
Teetkö tavallisesti yksin töitä? Kirjoituksistasi saa kuvan, että hoitaja on vain tiellä. Lisäksi moni kirjoittamasi asia pätee koko suun terveydenhuoltoon, eikä vain hammaslääkäreihin, niin kuin monesti korostetusti mainitset.
LikeLike
Hei ja kiitos kysymyksestä! En tee kliinistä ilman hoitajaa. Täällä blogissa olen kokenut varmimmaksi pysytellä oman ammattikunnan viestijänä, mutta hyvä kuulla että teemat ovat käyttökelpoisia suun terveyden muillekin ammattilaisille.
Täällä ajatuksiani hammashoitajan timanttisesta merkityksestä:
https://www.hammaslaakarilehti.fi/fi/kolumnit/kolmen-viikon-kultakausi
LikeLike