FFP2/3 on arvaamaton veitikka, joka pitää kouluttaa

Jotta kukaan hammaslääkäri tai tätä maskia käyttävä lääkäri ei joutuisi turhaan kokemaan säikähdystä, jaan nyt kuulemani tiedon FFP2:n luonteesta. Että näin on näreet: FFP2 on hankalasti koulutettava kaveri, joka sooloilee omiaan, jos omistajan otteet eivät ole vakaat. Varaa tutustumishetki ennen kuin otat FFP2:n tositoimiin kanssasi.

Tämä on FFP2-maski. Sen kanssa työskentely on useimmille hammaslääkäreille nyt eka kerta elämässä. Sinänsä maski ei ole vaarallinen, jos se on pakkauksessa, se kyllä pysyy siellä eikä pure tai pärski tai hauku. Mutta kun se suorittaa työtehtäväänsä, se tekee sen täysillä, eikä osaa tukea käyttäjäänsä hienosäätämällä mitään.

Sinänsä maskin kanssa kyllä pärjää. Ei se yltiöpäistä voimaa vaadi, eikä siitä tule mustelmia. Mutta vaaranpaikka tulee siitä, että tämän maskin kanssa pitäisi toimia myös silloin, kun se on kontaminoitunut, siis mahdollisesti ulkopinnaltaan koronainen. Osaatko viedä koiran kuraisena suihkuun niin, ettei sivullisten valkoisille vaatteille koidu harmia? Osaatko riisua tämän maskin niin, ettei se yhtäkkiä – niin mitä?

Tämä maski nimittäin saattaa vetäytyä kuoreensa. Siihen kuoreen, jossa se on levännyt fossiilina varmuusvaraston perällä vuosia, jopa viimeisen käyttöpäivämäärän yli. Vähän kuin kilpikonna. Se saattaa siinä poisottovaiheessa vähän niin kuin ihan yllätyksenä käpräistä kasaan ja sitten tehdä sellaisen kiepsahduksen ympäri, 180 astetta, jolloin se kaikki p**** on vasten hammaslääkärin naamaa. Ja juuri sitähän nyt halutaan välttää.

Se saattaa tehdä sen 180 asteen tempun erityisesti silloin, kun maskipulan takia samaa maskia pitää käyttää useammalle potilaalle, ja se pinnastaan kontaminoitunut maski pitäisi taas laittaa kasvoille. Silloinkin se voi leikkiä kilpikonnaa, joka haluaa tehdä kuperkeikan.

Kun se on nenällä, sen tehtävä on olla tiivis. Ja kuten yllä kerroin, se suorittaa vain sitä tehtävää. Se ei voi olla tiivis ja mukava yhtä aikaa. Sillä on ominaishajunsa ja se on nenälle aika tyly. Sellaiselle lääkärille, jonka nimessä on paljon N-kirjaimia, tilanne on erityisen hankala, nimerkillä Addi Temoded. Sen läpi on vähän hankala hengittää, ja kun sen päällä on vielä toinen tavallinen kirurginen suunenäsuojus ja visiiri, pitää puhua aika lujaa, että potilas ja hoitaja kuulevat. Jos yleensä sanot, että “sitten laitetaan kirsikanmakuista pintapuudutetta”, haluatkin nyt sanoa vain “sitten pintapuudutetta”, koska tämä maski vaatii oman osansa energiasta.

Kuvakaappaus 3M:n ohjevideosta, https://www.youtube.com/watch?v=05wyH1-mLGk

Olkaa siis varovaisia ja käyttäkää näitä maskeja niiden koko kapasiteetilla: ajakaa parta pois jos sellainen teillä on (valmistajan ohjeen mukaan maskin on istuttava paljaalle iholle), painelkaa se nenää vasten kunnolla, tehkää ohjeen mukaiset puhallusharjoitukset falskaavien kohtien löytämiseksi ja harjoitelkaa maskin pukeminen ja ennen kaikkea sen riisuminen, jotta ette sairastu.

Muun muassa 3M:n maskeista löytyy Youtubesta runsaasti käyttöohjevideoita. Niistä on apua, ja ne kannattaa katsoa läpi. Pakkauksen mukana ei tosin tule tällaista henkilökohtaista lady-supervisoria, joka auttaisi säätöjen kanssa. Ohjeissa ei myöskään kerrota, miten maski puetaan, jos samaa maskia joutuu käyttämään monta kertaa. Ainakin se täytyy tehdä vielä varovaisemmin.

Onko lukijoilla tietoa siitä, miten maski kannattaa pukea, jos samaa maskia on pakko käyttää monelle potilaalle, ja saako sitä silloin painaa ulkopinnastaan tyköistuvaksi, puhtain hanskoin?

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: