Hajanaisia ajatuksia tästä kaikesta

Havainto 1: en ole koronapandemian aikana ollut yhtään stressaantuneempi tai kuormittuneempi kuin normaalin vastaanottotyön aikaan. Huoli, epävarmuus ja jatkuvat muutokset kompensoituvat sillä, että päivät ovat väljempiä. Ei, en suostu sanomaan että päivät ovat liian väljiä. Olen varma, että työtahti nyt on itse asiassa inhimillisin ikinä, paras mahdollinen. Ilman koronaa en ehkä olisi saanut kokea tällaista. Sille potilaalle, joka tuoliin saa tulla, on hyvin aikaa. Lisäksi potilaat ovat hyväntuulisia, kiitollisia ja ymmärtäväisiä. Huomaan jopa toivovani, että tällainen työtahti jatkuisi normaalioloissakin.

Havainto 2: käytän nyt valtavan paljon Kofferdameja, klammereita, hiontanauhoja, ekskavaattoreita koossa 1, 2 ja 3, ommellankaa ja vanupalloja. Oikeastaan haluaisin ehkä aina paikata Kofferdamin kanssa. Kaipaan myös vinkkejä, miten se asetellaan erilaisiin hampaisiin ja erilaisia kaviteetteja varten. Itse asiassa tarvitsisin kunnon koulutuspäivän siitä, miten matriisi + Kofferdam + kiila -yhdistelmä toimii parhaiten. Lievästi sanottuna tälle tiedolle olisi tarvetta nyt heti äkkiä.

Havainto 3: saman ohjeen voi ymmärtää monella tavalla. Varsinkin siten, että eri ihmiset ja ammattiryhmät käsittävät saman ohjeen taustat tai syyt eri tavoin. Kun ohjeen taustat ovat jokaisen mielikuvissa erit, myös reagointi ohjeeseen muuttuu ja käytännöt hajautuvat toisistaan.

“Kuvantamiseen käytetään PTG-tutkimusta. Intraoraalikuvia otetaan vain, jos PTG-kuvantaminen ei ole mahdollista.”

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-suun-terveydenhuoltoon

Niin, miksi ei intraoraalikuvia? – Siksi, että hoitaja joutuu lähtemään huoneesta kehittämään kuvaa suojavarusteineen, sanoo yksi. – Siksi, että kuvalevyn puhtautta on vaikea taata, kun se laitetaan kehityskoneeseen, sanoo toinen. – Siksi, että intraoraalikuvan ottaminen voi yökkäyttää ja yskittää potilasta, sanoo kolmas (tämä olin minä). – Ei vaan siksi, että kuvan ottaminen lisää potilaan syljeneritystä, uskoo neljäs. Siksi, että siinä säästyy hanskoja ja käsidesiä kun ei tarvitse kesken kaiken tehdä lähetettä ja tietokoneen hiiri pysyy varmemmin puhtaana, improvisoi viides. Mikä näistä onkaan ollut Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden syy suositella PTG-kuvaa?

Havainto 4: Aerosoli tuntuu nyt ebolalta. Silti tavallisesti aerosoli on – kaikista patogeeneistaan huolimatta – siedettävä kumppani. Se tuntuu vaaralliselta nyt, ja se onkin vaarallista nyt. Mutta kuinka paljon onkaan eläkeikään asti terveinä pysyneitä hoitajia ja lääkäreitä, suuhygienistejä, jotka ovat viettäneet ison osan elämästään aerosolipilvessä. Ja saaneet lapsia aerosolipilvessä (toki synnyttäneet ehkä ilokaasupilvessä, mutta se on toinen asia), olleet raskaana aerolipilvessä. Ja silti meidän jälkeläiset voivat pääsääntöisesti hyvin ja ovat terveitä, ja silti siitä aerosolipilvestä lähtee joka vuosi eläkkeelle vireää porukkaa, joka valittaa mikrobien sijasta useammin polvea, tietotulvaa tai selkää. Ei Liitolla muuten olisi aktiivista senioritoimintaakaan.

Kiitollisuus nostaa päätään, kaiken tämän keskelläkin.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

2 thoughts on “Hajanaisia ajatuksia tästä kaikesta

  1. Tosiasia on etten ole tähän mennessä työn puitteissa (oman käsitykseni mukaan) infektioita saanut (paitsi kynsinauhan tulehduksia ennen käsidesin laajempaa käyttämistä). Infektiot/flunssat ovat tulleet vasta kun kotijoukot ovat ne saaneet. Enhän minä ole kuin 30 vuotta vasta hommia tehnyt, joten toki saattaa olla että Korona on tuo poikkeus mutta…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: