Tämän kesätyön voi jokainen nuori saada!

Kesätöiden löytäminen on ollut tänä vuonna koronapandemian vuoksi aiempaa vaikeampaa. Terveyskeskushammaslääkärin silmin on kuitenkin yksi kesätyö, jonka jokainen kouluikäinen lapsi ja nuori voi saada.

Kyseessä on sorminäppäryyttä ja säntillisyyttä vaativa tehtävä. Sen tekijältä edellytetään huolellisuutta ja tarkkuutta. Vastapainona tarjotaan ruhtinaallisen pitkät vapaat jokaisen työvuoron jälkeen:

Aamuvuoron ajankohta on liukuva. Työn voi aloittaa milloin tahansa, yleisimmin klo 7-10. Työvuoron kesto on minimissään 2 minuuttia, enintään noin 6 minuuttia. Työ on paikkariippumatonta, mutta työantaja (huoltaja) tarjoaa vesipisteen ja puhdasta vettä. Aamuvuoron jälkeen on keskimäärin 12-14 tunnin lepoaika.

Uudet, päheät työvälineet motivoivat parhaaseen suoritukseen! Sveitsiläisvalmisteinen Curaprox-harja on tunnettu laadukkaasta harjaspäästä.

Iltavuoron ajankohta on myös liukuva, yleisimmin klo 20-23. Iltavuoronkin kesto on minimissään 2 minuuttia, enimmillään noin 6 minuuttia. Ilta- ja aamuvuoron välinen aika (“yöaika”) on myös lepoaikaa.

Työnantajana toimii lapsen ja nuoren huoltaja ellei muuta sovita (vastuutyönantajana ei voi toimia hammaslääkäri tai suuhygienisti) Työnantaja tarjoaa kaikki työn suorittamiseen tarvittavat välineet:

-manuaaliharjan tai sähköhammasharjan

-sähköhammasharjan laturin ja latauspisteen

-henkilökohtaisen fluorihammastahnatuubin

-hammasväliharjan, -lankaa tai lankaimen

-teknisen tuen ja opastuksen

Kesätyöntekijän päivittäinen yhteenlaskettu työaika on siis vain noin 4-12 minuuttia. Kynsilakkaa, käsikoruja, kynsitarroja, lävistyksiä ja tuoksuja saa käyttää, ellei siitä erikseen ole muuta sovittu. Älypuhelimen käyttö on sallittua myös työajalla, ja erityisesti mieluista musiikkia on suotavaa kuunnella, jos se edistää työsuoritusta. Tiktok-videoita työsuoritteista saa tehdä. Työvaatetus on täysin vapaa, samoin työn suorituspaikka.

Työnantaja sitoutuu tukemaan kesätyöntekijän työterveyttä ja työssäjaksamista. Työterveyshuoltoon kuuluu:

H2O on ylivertainen janojuoma hampaille!

-veden tarjoaminen janojuomana

-selkeä ateriarytmi

-uuden harjan, tahnan ja muiden välineiden hankinta aina tarvittaessa

-kesätyöntekijän oireilevien taikka sairaiden hampaiden ja suun muiden sairauksien hoito kunnallisessa hammashoidossa tai yksityisellä hammaslääkäriasemalla, mukaan lukien tuki tupakasta tai nuuskasta irti pääsyyn

-työntekijän suojelu hammaseroosiolta

Kesätyöstä saatava palkka sovitaan paikallisesti työnantajan kanssa. Kesätyöstä kannattaa mainita heti seuraavalla hammaslääkärikäynnillä, jotta siitä saa todistuksen kansalliseen potilastiedon arkistoon. Yleensä kesätyöstä saa hammaslääkärissä tai suuhygienistillä myös merkittävän sanallisen tunnustuksen, joka lisää lapsen ja nuoren omanarvontuntoa ja kohottaa itsetuntoa. Työn hyvä suorittaminen avaa useita ovia tulevaisuudessa:

-mahdollinen oikomishoito voidaan aloittaa ilman esteitä, kun hampaissa ei ole reikiä ja ikenet ovat tulehdusvapaat

-terveet hampaat ja puhdas suu lisäävät itseluottamusta

taloudellinen hyöty on merkittävä vuosikymmeniä eteenpäin hammas- ja suusairauksista johtuvien työ- ja koulupoissaolojen, sairaspoissaolojen ja välillisten kustannusten pysyessä mahdollisimman pieninä.

Kiinnostuitko?

Näytä tämä ilmoitus huoltajallesi, pyydä häntä järjestämään työssä tarvittavat välineet ja ole tarvittaessa yhteydessä omaan hammashoitolaasi tai yksityiseen hammaslääkäriasemaan lisätuen saamiseksi.

Onnea tosi siististä ja merkityksellisestä kesätyöstä!

Apua ja neuvontaa työnantajalle:

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: