Täydellinen erikoishammaslääkäri Mari

Näen paljon unia ja muistan ne herättyäni. Viimeöisessä unessa elämääni tuli Mari, täydellinen erikoishammaslääkäri.

Mari oli noin 40-vuotias solakka, pieni nainen. Hänellä oli vaaleat, lyhyet hiukset, siniset silmät ja suora ryhti. Hän oli harrastanut musiikkia ja johtanut puhallinorkesteria vuosien ajan, mikä näkyi myös kykynä ottaa tila haltuun hammashoitolassamme. Puhuessaan hammashoidosta hän käytti paljon käsiään kapellimestarin tapaan.

Mari oli valittu erikoishammaslääkäriksi hammashoitolaamme toisen lääkärin paikkakunnalta muuton vuoksi. Molemmat olivat taitavia tekijöitä, mutta Marin metodit olivat aivan uudenlaisia.

Suurin asia Marin saapumisessa oli perehdytyskansio. Hän oli laatinut paperisen oppaan, josta ilmenivät hänen toimintansa periaatteet, vastaanoton tietyt rutiinit ja asiat, jotka olivat välttämättömiä. Ohjeet olivat hyvin yksityiskohtaisia.

Marin perehdytyskansiossa oli muun muassa tarkoin kuvattu, millä tavalla tehoimua tuli käyttää hoitotilanteessa, jotta siitä saatiin paras hyöty. Imurin asento hoitajan kädessä oli osoitettu havainnollisin kuvin. Syljen ja imun aiheuttamat pyörteet oli mahdollista saada kiinni tietystä kulmasta siten, ettei aerosoleja muodostunut lainkaan. Lisäksi oli kerrottu, mihin asioihin erityisesti oikomiskojeissa tuli kiinnittää huomiota: miten tarkistettiin torkkivarret, linguaalikaaren istuvuus ja niskavedon ulkoaisojen asento. Kaikista oli havainnolliset piirrokset.

Tässä vaiheessa unta selvisi, että Mari oli jonkinlainen hybridi-erikoishammaslääkäri: hänen erikoisalansa oli jotakin ortodontian (oikomishoidon) ja kariologian ja hampaiston kehitysopin väliltä. Hän vastaisi oikomishoidon suunnitelmista, mutta myös nuorten aikuisten hampaiden kovakudoshäiriöiden diagnostiikasta ja hoidosta.

Hän kertoi, että jatkossa tulisimme puuttumaan juuri tämän paikkakunnan potilaiden erityispiirteisiin. Paikkakunnalla sijaitsevan urheiluopiston vuoksi meillä oli erityisen suuri joukko nuoria urheilijoita, joiden hampaissa on todettavissa kiilteen harvinaista makroflagella/isosiimamuodostusta (jep, tässä vaiheessa uni ei enää pysynyt todellisuudessa). Emme olleet koskaan diagnosoineet moista.

Mari saapui työhön uusimpien tieteellisten löydösten kera, ja kertoi, että jatkossa pystyisimme seulomaan paikkakunnalta ne potilaat, joiden hampaissa olisi geneettisesti riski kehittää makroflagella- eli isosiimamuodostusta. Tämä hampaiden flagellamuodostus oli patologista sikäli, että se aiheutti kieleen ja limakalvoille kipeitä haavaumia ja tulehdusriskin: flagellat olivat noin 0,5-1,5 mm mittaisia teräviä hapsuja erityisesti etuhampaiden inkisaalikärjissä ja premolareissa. Ne ilmaantuivat nuorille aikuisille pysyviin hampaisiin ja löytyivät helposti sondilla ja magentanvärisellä indikaattorilla. Taipumus kehittää makroflagelloja selviäisi seulomalla potilaiden syljestä neljää erilaista proteiinia: makrodyneiiniä, pseudolistiiniä, vankosalfiinia ja kurkuiinia.

Limakalvojen painajainen. Makrodyneiinin aikaansaamaa hapsua, makroflagellaa, hampaan kiilteen pinnassa.

Rakastin tapaa, jolla Mari opasti meitä tämän uuden seulonnan käyttöön. Ihailin sitä, kuinka valmiiksi hän oli miettinyt oman erikoisalansa – tai sen hybridierikoisalan – asiat ja kuinka hän sitoutti meidät perushammaslääkärit työn ääreen.

Uni loppui siinä vaiheessa, kun innostuksesta huokaillen kuuntelin kollegoideni kanssa Marin puhetta ja selailin hänen tarjoamaansa perehdytyskansiota. – Vitsit miten upea vuosi tämän erikoishammaslääkärin kanssa onkaan luvassa, ajattelin juuri ennen heräämistäni.

Herättyäni olin aika varma siitä, mitä uni oli yrittänyt sanoa. Minulla on tapana nähdä unissa kaikenlaisia ns. täydellisiä ratkaisuja: täydellisiä matematiikan oppikirjoja, täydellisiä metodeja oppia lentämään ja näköjään täydellisiä erikoishammaslääkäreitä. Tietenkään sellaisia ei ole, mutta uni tarjosin kuitenkin monta käyttökelpoista ajatusta:

  1. Hyvin viestivä erikoishammaslääkäri on tk-hammaslääkärille fantastinen voimavara. Kun yhteistyö sujuu hyvin, työn laatu, sen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus paranee valtavasti. Erikoishammaslääkäreiden apua kannattaa pyytää paljon nykyistä useammin. Kehtaa soittaa, kehtaa kysyä, konsultoi, konsultoi ja konsultoi.
  2. Erikoishammaslääkäri on yliopistovuosien jälkeen tärkeä kouluttaja. Kun hammaslääkis on ohitse, juuri erikoishammaslääkäreiltä on mahdollista saada viikottain, jopa päivittäin uutta tietoa ja osaamista.
  3. Erikoishammaslääkärien kanssa kannattaa miettiä oman väestöpohjan hoidon tarve: onko jossain alihoitoa, onko joitakin ryhmiä syytä seuloa tarkemmin ja voivatko jotkut odottaa? Ketkä ovat riskiryhmää, ja miten heidän kanssaan tulee toimia? Alihoitoa ja -diagnostiikkaa ei saisi päästä tapahtumaan, ja toisaalta julkisella puolen on valvottava, että hoito on vaikuttavaa.
  4. Unelmieni erikoishammaslääkäri avaa toimintansa periaatteita ja kertoo, miksi asioita on tehtävä tietyllä tavalla.

Oi Mari minkä teit. Olin vähän huolissani tulevasta ruuhkaisesta syksystä. En ole enää. Alitajunnassani olet yhä ihka oikea tyyppi, joka saapuu syksyllä, opettaa seulomaan urheilijoista ihmeellisiä, satumaisen kiehtovia kiilteen värekarvapatologioita ja me kaikki olemme ihan lääpällämme sinuun.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: