Plakkiväritabletti: hienotunteinen mutta ärhäkän värjäävä liittolainen

Kun lapsi kasvaa niin isoksi, ettei hampaiden harjaamisessa avustaminen enää tunnu soveliaalta, on plakkiväritabletti vanhemman paras liittolainen.

Kun olin kandi, opetushammashoitolassa oli yksi kliininen opettaja, jonka sanat jäivät ikuisiksi ajoiksi mieleeni: “Tyttöä avustin harjaamisessa 9-vuotiaaksi, tätä meidän 11-vuotiasta poikaa autan vielä, ihan pian silläkin lähtee sujumaan.” Jostain syystä muistan tämän aina: lapsen hampaiden harjaamisessa on autettava tarvittaessa pitkään, paljon pidempään kuin olin maallikkona kuvitellut. Myöhempi kokemus työelämässä on osoittanut, että tämä on totta. On lapsia, jotka harjaavat tosi hyvin, mutta on monia, joita vanhemman pitäisi vielä auttaa.

Tärkein oppi kollegaltani oli se, että niin kauan, kuin lapsi ei itse saa hampaita puhtaaksi, vanhemman tulee auttaa, ihan omin käsin ja konkreettisesti. Se ikä, mihin asti niin on joskus tehtävä, on yllättävän korkea. Jos ekaluokkalainen ei saa hampaita itse puhtaaksi, autetaan. Jos tokaluokkainen tarvitsee apua, autetaan. Jos kolmasluokkalaisella ienrajat ovat harjauksen jäljiltä plakkiset, vieläkin autetaan.

Mutta sitten tulee aika, kun molemmat osapuolet huomaavat, että kasvu on ajanut käytännön ohi. Lapsi alkaa olla liian iso autettavaksi – ei tietenkään fyysisesti (olen itse seissyt jakkaralla, jos ei muuten yllä), vaan ihmisenä, joka haluaa yksityisyyttä ja autonomiaa. Niin sen kuuluu mennäkin. Mutta. Mutta niin mitä?

Sitä, että sen esiteini-ikäisen lapsen suu ei ole aivan parhaimmillaan, kun itsenäinen harjaaminen alkaa. 10-12-vuotiaan lapsen suu ei ole ensinnäkään rauhallinen ja muuttumaton tuttu hammastarha, vaan villi, kipeä ja teknisesti hankala villiintynyt puutarha. Toisen vaihduntavaiheen aikana sinne aivan suuontelon perälle puhkeavat seiskat, tooosi taakse. Hammaskaaren keskivaiheille puhkeavat neloset, kolmoset ja viitoset ja niiden välissä keikkuvat ikenessä kiinni isokokoiset maitoposkihampaiden kruunut juurettomina. Ei ole ihan kaikkein helpointa saada puhdasta jälkeä – yritäpä aikuinen imuroida olkkari ilman, että nostelet legot ensin lattialta koriin. Monella esiteinillä on kaiken lisäksi suussa oikomiskojeita, joiden ympäriltä onnistunut harjaaminen vaatii kädellistä näppäryyttä ja aikaa.

Tämän takia rakastan plakkiväritabletteja.

Plakkiväritabletin idea on yksinkertainen: pieni aniliininpunainen tabletti pureskellaan suussa minuutin ajan, ylimäärät sylkäistään pärskimättä juoksevan veden alla lavuaariin (jotta itse lavuaari ei värjäydy pinttyen) ja suu huuhdellaan vedellä. Sitten kaikki se plakki, joka on värjäytynyt kirkkaan aniliininpunaiseksi, harjataan ja langataan pois. Homma tulee väkisinkin tehtyä hyvin, niin häiritsevä väri on.

Rakastan sitä henkistä siimaa, minkä plakkiväritabletti suo esiteinin vanhemmalle.

  • Lapsi voi tarkistaa harjaustuloksen ihan itse, privaatisti.
  • Vanhempi voi pysytellä hommassa taka-alalla. Riittää, kun kehottaa pureskelemaan tabletin ennen harjaamista.
  • Väri ohjaa harjaamaan oikeista kohdin.

Omakohtainen kokemukseni on, että tabletin puolikas riittää vallan hyvin yhteen tarkistuspesuun. Tabletteja voi ostaa apteekeista ja pyydettäessä näytteeksi suuhygienisteiltä ja hammaslääkäriltä, jos heillä niitä sillä hetkellä on.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: