Perumaton vai peruuttamaton poisjäänti?

Olen soittanut kerran työpäivän aikana Kotimaisten kielten keskukseen. Sellainenkin voi kuulua hammaslääkärin työpäivään.

Sinä keväänä olimme saamassa uuden potilastietojärjestelmän. Kuuluin pilottiversion testausryhmään. Tarkoitus oli etsiä tietojärjestelmästä kaikki mahdolliset virheet, bugit ja kehityskohteet, joita silmä vain kykeni havaitsemaan. Monen muun asian ohessa kiinnitin huomiota siihen, että muuan käsite vaikutti väärältä. Kyseessä oli koodin selite, jota käytimme silloin, kun potilas ei saapunut varatulle vastaanottoajalle. Tietojärjestelmässä se oli nimeltään peruuttamaton poisjäänti.

Termi särähti kielikorvaani. Oma sanantajuni sanoi, että jos potilas ei saavu hammashoitolaan sovittuna aikana, hän saa aikaan perumattoman poisjäännin. Hän ei siis peru aikaansa etukäteen, vaan odotamme häntä. Perumaton poisjäänti aiheuttaa tyhjäkäyntiä, ja joku muu potilas olisi mielihyvin tullut vapautuneelle ajalle. Siksi perumattomasta poisjäännistä eli käyttämättömästä vastaanottoajasta lähtee sakkomaksu.

Aloin makustella näitä kahta sanaa. Tulin siihen tulokseen, että peruuttamaton poisjäänti kuulosti jotenkin epätarkalta tähän tarkoitukseen. Perumaton olisi parempi.

Mikä sitten olisi peruuttamaton poisjäänti?

Näillä kahdella sanalla on sävyero.

Peruuttamaton poisjäänti olisi lopullinen tapahtuma. Potilas ei tulisi vastaanotolle, eikä poisjääntiä voisi muuksi muuttaa. Hän ei tulisi sinne edes myöhässä, hän ei tulisi ollenkaan. Päivä jatkaisi kulkuaan, seuraava potilas otettaisiin tuoliin. Aivan samaan tapaan, kuin jos olisi tapahtunut “jotain peruuttamatonta” – tällä sanaparilla Google antaa 11800 osumaa. “Jotain perumatonta” antaa vain 6 osumaa.

Perumaton poisjäänti on hieman eri asia. Siinä ilmaistaan, mitä on jäänyt tekemättä, sen sijaan, että kuvattaisiin, mitä on jäänyt tapahtumatta. Perumaton poisjäänti tarkoittaa, että potilas ei peru aikaansa etukäteen.

Koska uusi potilastietojärjestelmä oli tulossa käyttöömme, soitin termistä Kotukseen, kotimaisten kielten keskukseen. Siellä vastasi rauhallinen naishenkilö, joka makusteli puhelimessa näitä kahta tarjoamaani sanaa. (Hänen päivätyönsä vaikutti maailman siisteimmältä: odottaa puheluita suomenkielen sanoista ja sitten mutustella ja makustella niitä puhelimessa kuin valiten, kumpi on herkumpi, vanilja vai suklaa). Kumpi niistä olisi oikein?

Nainen päätyi siihen, että molemmat ovat periaatteessa käyttökelpoisia. Peruminen ja peruuttaminen ovat lähes synonyymejä, mutta eivät aivan. Auton voi peruuttaa parkkiruutuun, mutta autoa ei voi perua parkkiruutuun. Sen sijaan autokaupat voi perua ja peruuttaa. Joitakin vuosikymmeniä sitten peruuttaminen oli se virallinen muoto, ja perua-sanaa pidettiin puhekielisenä. Itse en peruuta kuin autoja. Perun sanani, kaupat tai aikeeni, mutta osa ihmisistä peruuttaa lehtitilauksen, matkasuunnitelman ja auton. Se on ihan ookoo ja hyvää suomea.

Kumpaa potilastietojärjestelmässä siis tulisi käyttää? Puhelimessa sanoja maistellut nainen totesi molempien olevan käyttökelpoisia. Myöhemmin Kotuksen sivuille on tullut aiheesta ihan oma artikkelinsakin. Siinä todetaan:

“Koska potilastietojärjestelmässä ei tarkoiteta ’lopullista poisjääntiä’ vaan ’poisjääntiä, jota asiakas ei ole perunut’, yksiselitteisempi on ilmaus perumaton poisjäänti.”

https://www.kielikello.fi/-/perumista-kerrakseen

Asia ratkesi. Molemmat ovat oikein, mutta perumaton on näistä yksiselitteisempi.

Miten kävi potilastietojärjestelmällemme?

Vanha termi jäi käyttöön. Se oli koodattu jonnekin syvempiin kerroksiin, joita oli vaikea muuttaa. Peruuttamaton poisjäänti jäi elämään ja taitaapa näkyä myös potilaiden saamissa sakkomaksukirjeissä (joita onneksi täytyy lähettää hyvin harvoin).

Mutta totta toinen puoli. Jos potilas viime hetkellä muistaa hammaslääkäriaikansa ja ryntää kovasti myöhässä paikalle, peruuttamaton kohtalo on jo pistänyt sormensa peliin. Seuraava potilas on jo kutsuttu tuoliin. Niin tiivis on terveyskeskuksen tahti.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

One thought on “Perumaton vai peruuttamaton poisjäänti?

 1. “Peruuttamattomasta poisjäännistä peritään sakkomaksu.”
  Tämä on hyvin yksinkertaista ja selkeää, kunhan sen kääntää päinvastaiseksi adjektiivinsa osalta:
  Jos ei halua maksettavakseen sakkomaksua, niin tulee perua poisjääntinsä. Eli jos on jostain syystä päättänyt jäädä saapumatta varattuna aikana, niin tulee peruuttaa päätöksensä ja saapua sittenkin.

  Näin ollen “peruuttamaton poisjäänti” osoittaa henkilön yhteistyökyvyttömyyttä ja jääräpäisyyttä, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, ilmoittaako vakaasta päätöksestään etukäteen vai ei. Kyse on vain siitä, antaako periksi ja saapuu sittenkin – vai ei.

  Eikä siinä vielä kaikki! Myös “kaksi tablettia kolmesti päivässä” voi mennä myös melko epätoivoiseksi sikäli, että ihmisen ruuansulatus ei yleensä toimi noin nopeaan tahtiin ja tabletit tuppaavat katoamaan elimistöön. Miten siis kukaan saa otettua ne aamulla nielemänsä kaksi tablettia enää iltapäivällä ja lopulta vielä illalla toistamiseen uudelleen?

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: