Kun harja ei harjannutkaan

Sähköhammasharjan pärinä kuulosti tavallisen lupaavalta. Sitten selvisi, ettei suussa oikeasti tapahtunut mitään. Hammaslääkäriäidin kauhun hetket saivat lopulta onnellisen päätöksen.

Eräänä kesäiltana sattui jännittävästi. Päätin sittenkin vielä harjata lapsen hampaat. Ihan varmuuden vuoksi, vaikka hän osaa itsekin. Otettiin sähköhammasharja esille ja ryhdyttiin illan kaksiminuuttiseen rutiiniin. Oli hankittu aivan hiljattain uudet harjaspäätkin.

Äänestä vaaraa ei voinut mitenkään päätellä – harjasta kuului tuttu pärinä. Leukaluusta sormiin välittyi myös tuttu tärinä, joka sähkiksestä lähtee. Oral-B:n Vitality Kids -harjan moottori tuottaa 7600 liikettä minuutissa. Se on lähinnä maitohampaille suunnattu harjamalli, ja ihan pätevä vielä alakouluikäiselle lapselle. Tyyppi, joka harjaa sillä mielellään jopa neljä minuuttia, on saanut ienrajat aina puhtaaksi.

Mutta ei tällä kertaa. Kun suuhun katsoi tarkemmin, sen huomasi silmillä: Tämä kivanvärinen, päheä harjaspää ei pyörinytkään. Ei yhtään. Harja, jonka tuli tehdä edestakaista liikettä, tyytyi värisemään paikallaan.

Se värinä ei riittäisi poistamaan plakkia pätkän vertaa. Mutta miksi pää ei pyörinyt?

Ei sittenkään hyvät yhdessä.

Olin ostellut kaikenlaisia päitä lasten Oral-B -sähköhammasharjan jatkeeksi: Lidlin Dentaluxia, Oral-B:n lasten harjaspäitä ja aikuisten pehmeitä malleja. Monet eri valmistajat tekevät Oral-B:n harjoihin yhteensopivia päitä, ja nyt olin tykästynyt Pepsodentin uusiin päihin. Ne tulivat markkinoille hiljattain 3 erilaisen harjaspään valikoimalla ja ovat Oral-B-yhteensopivia.

Mutta jostain syystä Complete Care -harjaspäät eivät pyöri tässä lasten hammasharjassa. Isohkoa harjaspäätä ei lasten harja jaksakaan pyörittää, vaan pehmytkudoksiin osuessaan pää pysähtyy. Heti. Oitis. Samoin harjaspää pysähtyy heti, jos harjaa painaa vähänkään liian kovaa – siis vaikka ulottuakseen harjaamaan takahampaita.

Tämä oli kohtalaisen säikäyttävää. Huomata, että tällä menolla lapsen hampaisto olisi murentunut ja mädäntynyt viikoissa ja olisin joutunut valmistamaan sille tekarit lapsi olisi kitkutellut viikkokausia.

Oli tullut selväksi, että lapsi oli kasvanut ulos maitohammasvaiheen sähkäristä. Hän tarvitsi paremman, tehokkaamman ja isomman moottorin ihan siksi, että harjaspää tarvitsi sellaisen pyöriäkseen. Ei vielä mopo- eikä ajokorttia, mutta paremmat tehot kylpyhuoneeseen.

Niinpä päivitimme sähköhammasharjan tehokkaampaan, latasimme akun täyteen ja annoimme uuden mahdollisuuden Pepsodentin uusille vaihtopäille. Hammaslääkäriäiti muisti taas, että lapsen kasvaessa on ostettava paitsi isommat kengät myös tehokkaampia sähköhammasharjoja.

Opetus: jos mietit, osaako tai pystyykö lapsesi harjaamaan hampaansa, vastaus löytyy vain ja ainoastaan suusta. Ei harjauksen äänestä, hammasharjan pärinästä, fluoriroiskeista vessan peilissä tai harjaamiseen käytetystä ajasta.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: