Mitä kapasiteetti tarkoittaa ja terveisiä rajallisen kapasiteetin kabinetista

Koronatilanne pahenee Suomessa. Pääkaupunkiseudulle on tänään asetettu uusia, tiukkoja rajoituksia, mutta muuallakin on aivan samanlaiset perusteet varovaisuuteen ja valppauteen, kuten Mika Salminen toteaa Ylen uutisessa:

Kerron nyt, miten pienestä kapasiteetti on kiinni vaikkapa hammashoidossa. Se auttaa ymmärtämään, kuinka pienet marginaalit koronankin kanssa on. Nämä kaksi eivät ole suoraan verrannollisia, mutta esimerkin avulla kapasiteetin konkretia tullee selväksi.

  1. Ajanvarauskirjat

Minun ajanvarauskirjoillani ei ole tällä hetkellä lainkaan vapaata kapasiteettia. Kaikki vastaanottoajat ovat täynnä huhtikuun 2021 puoliväliin saakka lukuun ottamatta päivystystä, joka on lukittu ja puolikiireellisiä aikoja, jotka on varattu esim. leikkauksiin meneville potilaille. Lisäksi on lukittu ajat koululaisten lakisääteisille tarkastuksille ja käynnissä oleville oikomishoidoille.

Teen tällä hetkellä 80 % työaikaa, ja tästä johtuen en esimerkiksi pidä iltapäivällä kahvitaukoa, vaan käytän sen ajan kirjaamiseen. Ruokailuun käytän noin 20 minuuttia, jonka jälkeen kirjaan 10 minuuttia ennen seuraavaa potilasta. Aamupäivällä on yksi noin 10 minuutin tauko, joka kuuluu Lääkärisopimukseen. Jotta siis voisin hoitaa yhden uuden potilaan, jonkun toisen aika täytyisi perua. Näin siis kiireettömässä vastaanottotoiminnassa.

2. Priorisointi

Koronapotilaat vievät resursseja muilta potilailta, joiden hoito ei ole yhtä kiireellistä. Sama tilanne on hammashoidossa. Tänä syksynä ajanvarauskirjaltani on peruttu useita potilaita, joiden ajalle on varattu kiireellisemmin hoitoa tarvitseva potilas. Perusterveiden, oireettomien tai vähäoireisten hoitoja on siirretty kuukausilla eteenpäin. Potilaiden suussa saattaa olla matala, karhealta tuntuva väliaikainen paikka kauemmin kuin heidän kielensä siitä pitää, koska siirretyn ajan ansiosta hoidetaan syöpähoitoihin lähtevä kanssaihminen. (Aikojen perumiset tulee tehdä potilaiden kanssa yhteisymmärryksessä mahdollisuuksien mukaan).

3. Päivän tiivistäminen

Tiivistän joka viikko ajanvarauskirjojani. Esimerkiksi niin, että 45 minuutin tarkastusaika lyhenee 30 minuuttiin ja vapautuneelle 15-minuuttiselle annetaan aika limakalvon koepalaa varten. Tiivistäminen ei toimi koskaan. Se vain tarkoittaa, että ehdin kirjata tarkastuksen löydökset hyvin vasta päivän lopussa ja lähden töistä muutaman minuutin suunniteltua myöhemmin. Kun näin tapahtuu viikottain, kertyy ylityötunteja, jotka on pidettävä pois. Toimenpiteissä tiivistämistä ei voi tehdä. Puutuminen vie oman aikansa, sitä ei voi kiirehtiä puuduttamalla nopeasti. Muovin kovettuminen vie oman aikansa, siitä ei voi lipsua.

4. Potilaiden määrän kasvu

Lukumäärät, joissa potilaiden määrän kasvu tuntuu, ovat lopulta aika pieniä. Viikonloppupäivystyksessä työpäiväni keskimääräinen pituus kaksinkertaistuu jo 2 potilaalla. 4 ekstrapotilaalla viikonloppupäivystysvuoroni pituus kolminkertaistuu ja siinä vaiheessa jo jaksaminen ottaa osumaa.

Toisin sanoen jo 2 potilasta heilauttaa venettä ja tuplaa päivystysvuoron keskimääräisen keston. 73 000 asukkaan maakunnassa hammaslääkäri siis huomaa poikkeuksellisen “ruuhkan” päivystysvuorossaan, kun maakunnan asukkaista

…jep, 0,00003% hakeutuu hammaspäivystykseen viikonloppuna.

Viikonloppupäivystystä ei ole suunniteltu siihen, että edes 10% maakunnan asukkaista tarvitsisi apua samana lauantaina. Ei edes prosentille (730 asukasta), eikä promillelle (73 asukasta).

Pienet luvut ovat palveluille suuria, ja sen takia koronan leviämistä pitää torjua niin hyvin kuin pystyy. Yhtä kannustettavaa on pitää huolta omista hampaista, sillä hammasharjoja kaupoissa riittää 73 000 maakunnan asukkaalle.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: