Hammaslääkäri ei ole recallin orja

Lakisääteiset ikävuositarkastukset eivät tarkoita maksimi- vaan minimikontakteja. Vuonna 2006 syntyneet lapset voi pitää lähellään pidempäänkin.

Varmaan osa näistä on 8-luokkalaisten ensirakkauslukkoja.

He ovat venyneet pituutta, madaltaneet ääntään ja heidän leukansa ovat kasvaneet. En tunnista heistä kaikkia.

Vuonna 2006 syntyneet nuoret tulevat hammaslääkärin vastaanotolle lakisääteiseen suun tutkimukseen tämän kevään aikana. Heidät kutsutaan ja heille varataan 30 minuutin aika. Ikäluokka seulotaan läpi. Varmistetaan, ettei kukaan ole pudonnut kutsujärjestelmästä.

Suuri osa tulee yksin.

Kysyn allergiat. Osa muistelee vaikeita nimiä. Joku happo se oli? Amoksisilliini-klavulaanihappo? Osa muistaa, koska kevät muistuttaa siitä vuosittain. Koivun siitepöly.

Kysyn perussairaudet, lääkitykset. Astma, e-pillerit, epilepsialääke. SSRI. Crohnin tauti. Insuliinipumppu.

Kysyn tupakasta. Nuuskasta. Energia- ja virvoitusjuomista. Kakistelen ja opettelen kysymään alkoholista.

Hammastahna hämmentää monia. Onkohan siinä fluoria? Arasteleva hymy, hämmentynyt sekunti. Vakuutan, että jos tahna on kaupasta ostettu Colgate, Pepsodent, Oral-B, Elmex, Zendium, Oxygenol tai vastaava, niin eiköhän. Tarkista vielä kotona.

Lasken hampaat. Jollakin vielä joku maitohammas. Purennat ovat pääsääntöisesti kauniita ja toimivia johtuen varhaisoikomisesta – suuri osa on jättänyt oikomishoidon jo vuosia sitten. Osalla on kiinteät kojeet, aktivaattori tai retentiolanka. Leuka kasvaa vielä vuosia.

Etsin kariesta. Se ei koskaan näytä leviävän tasaisesti. Se kohtelee näitä lapsia älyttömän epäreilusti. Yksi oppilas on saanut sitä niin paljon, että tuleva urakka tulee viemään hänen aikaansa monen oppitunnin verran. Osalla kaikki on niin hyvin. Osa kysyy, onko osannut harjata, ja juuri heillä ei ole plakkiakaan. Osa on onnekkaita: ei kariesta, vaikka plakkia on vähän kaikkialla. Heidän kohdalla säästän sanojani, niitä tarvitaan muiden ikätovereiden kanssa.

Muutama nollakuutonen on ollut aina ihan tervehampainen. Nyt on tapahtunut jotakin. Niissä kaikkein takimmaisissa hampaissa on reiät, ennen kuin hampaat ovat edes puhjenneet. Päällä on sellainen tulehtunut ienlepare. Oletko huomannut, että sulla on neljä uutta hammasta? -En. Yksi seiska on niin sökö, että se on paras poistaa. –Älä huoli, sulla on tosi hieno biopankki omasta takaa, sun viisaudenhammas osaa luultavasti kulkeutua tähän tilalle, ja pärjäät hyvin ilmankin.

Mittaan ientaskut, tutkin limakalvot. Nuuskan paikka löytyy ylähuulesta. Lypsän sylkeä parotisrauhasista, katsotaan suunpohja.

Puremalihakset ovat yksittäisillä kovin arat. Nojaatko paljon leukaan oppitunneilla? -Koko ajan. Voin kuvitella, miten tunnilla vaipuu välillä omiin haaveisiin.

Leukanivelten kohdalla kerron, kuinka kauan leuka vielä kasvaa alas ja eteen, profiili muuttuu.

Tehdään sopimuksia, alkavat kovat business negotiationit. Pepsiä ei voi vetää enää entiseen tapaan. Aluksi vaihdetaan Pepsi Maxiin, jossa ei ole sokeria, ja sekin paperipillin läpi. Nollakuutosta hymyilyttää, kun en soimaa, vaan ideoin.

Tehdään lisää sopimuksia. Älä vaihda nuuskaa tupakkaan. Soita mulle, jos et pääse siitä eroon. Pystytkö vaihtamaan chilikuorrutetut pähkinät tavallisiin? Jos meinaat nukahtaa ennen iltaharjausta, laita puhelimeen hälytys sille.

Tehdään myös muunlaisia sopimuksia. Mä lupaan käyttää paikkauskerralla pintapuudutetta. Puudutan tosi hitaasti, ei pitäisi tuntua niin pahalta. Syö hyvin, ennen kuin tulet vastaanotolle, koska puutuneena ei ole hyvä syödä. Harjaa hampaat hyvin siihen saakka, niin mun on helpompi tehdä paikka, kun ikenet ei vuotele verta ja edessä ei ole plakkia.

Tehdään vielä pitkän tähtäimen suunnitelmaa, sellaista henkilökohtaista strategiaa. Mä näytän röntgenkuvista kaikki ne kariesleesioit, joiden uskon pysähtyvän ilman poraa. Kerron, että suussa on käynyt niin jo monessa kohtaa: näkyy tummia kuin tussilla vedettyjä viivoja siellä täällä, ne on pieniä arpia ajalta, kun hampaat olivat puhkeamassa. Tiedonjanoisille lasken, kuinka monta paikkausta elinaikana jää tekemättä, jos 6 reiänalkua pysähtyy itsekseen. Vastaus on paljon enemmän kuin 6, koska paikkojen elinikä on lyhyempi kuin 8-luokkalaisen edessä oleva elämä.

Lopuksi annan mukaan tiedotteen. Tajuan sillä sekunnilla, miten lohduttoman tylsältä ja aikuismaisen kalkkiselta se näyttää. Heilutan paperia tulostimesta sen nostettuani ja pahoittelen, ettei mitään vetävämpää ole tarjolla. -Kauankohan tämän paperin on tarkoitus säilyä tallessa? Nollakuutonen tirskahtaa. Kaikki ohjeet, miten nuori tästä eteenpäin on omillaan, miten suusta pidetään huolta ja milloin seuraava aika tulee itse muistaa varata.

Tajuan, että tämä tiedote mun täytyy uudistaa. Siitä pitää tehdä kiva. Tajuan myös, että sitä ei ole pakko jakaa. Jos hammaslääkärille jää tunne, että nuori on syytä nähdä vielä kahden vuoden päästä, 17-vuotiaana, niin tapahtukoon. Koska 15-vuotiaan elämässä on aika lailla muitakin tärkeitä asioita meneillään kuin hammasplakki ja purulistat.

Minulla sen sijaan on kaikki mahdollisuudet olla nuoresta kiinnostunut vielä kahdenkin vuoden päästä. Lisään hänet recalliin. Jännä nähdä, tunnistanko vielä kahden vuoden päästä.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: