Oodi niskavedolle

Lähikuva niskavedon niskanauhasta. Nauhaan asetetaan sopiva voima, noin 300-600 grammaa, jolla hillitään yläleuan kasvua. Kasvokaarella (valkoinen oikealla) kontrolloidaan lisäksi mm. voiman suuntaa, puolta, ylähammaskaaren leveyttä ja poskihampaiden asentoa.

Nyt seuraa paljastus: arkinen ja tavallinen koje onkin yksi hienoimmista

  • Niskaveto (engl. cervical head gear) on yleisin oikomiskoje, joka kouluikäisillä potilaillani on käytössä. Se tarjotaan lapselle maksutta, verovaroin, EHL-tason hoitosuunnitelmineen, kaikkine kontrolleineen (joita on jotakuinkin 8 viikon välein 1-2 vuoden ajan). En osaa kertoa niskavetohoidon todellisia kustannuksia. Puhutaan kuitenkin isosta summasta.

Niskavedolla hoidetaan suomalaisittain yleistä purentavirhettä, distaalipurentaa, jossa alaleuka on liian takana yläleukaan nähden. Yläetuhampaat ovat huomattavasti edempänä kuin alaetuhampaat (toisinaan myös huuli rullautuu ylä- ja alahampaiden väliin) ja usein alaetuhampaat purevat suulaen limakalvoon, jolloin purenta on vielä syväkin. Niskaveto muuttaa kasvojen profiilia, huulen lepoasemaa, nenäontelon leveyttä, hammaskaarten leveyttä, leukojen välistä suhdetta ja kasvusuuntaa sekä tilan määrää.

Niskavedon vaikutus perustuu

-yläleuan kasvua hillitsevään voimaan

-yläposkihampaiden distalointiin ja ekstruusioon (eli niiden ohjaamiseen taaksepäin ja ulospäin)

-yläposkihampaiden kiertämiseen eli roteeraukseen (jolloin hammaskaarelle tulee lisää tilaa ja ahtaus vähenee)

-ylähammaskaaren leveyden lisäykseen, myös suulaen keskisaumaan ja nenäonteloon vaikuttamalla

-ja, yläleuan hammaskaaren leventyessä, myös alahammaskaari seuraa leventyen perässä ja pääsee kasvamaan hyvin.

Niskaveto vielä uutena. Käytön myötä niskatyyny taipuu käppyräksi. Herkullisia kuoseja on monia. Ne motivoivat pitämään kojetta.

En mene tässä kojehoidon yksityiskohtiin. Olen vain ihastellut sitä, miten helposti niskaveto lumoaa alakouluikäisen nykylapsen. Ilman muuta on vastentahtoisia hoidon aloittajia, monia elämäntilanteita, joissa kojeen käyttöön ei riitä resursseja, ja heitä, joille koje ei ole sopiva vaihtoehto, vaikka olisi motivaatiotakin.

Mutta että muotoon ommeltu, hempeästi kuvioitu niskatyyny ja sateenkaaren värejä toistava niskanauha voivat olla lapsen mielestä niin houkuttelevat ja hienot. Että lähes jokainen lapsi haluaa valita mieluisan niskatyynyn ja jollain tavalla kokee sen omakseen. Että heitä kiinnostaa laittaa moinen häkkyrä suuhunsa, nukkua sen kanssa ja kestää pientä epämukavuuttakin, kuukausia ja taas kuukausia. Että he ähräävät vanhempineen sen kanssa ensimmäiset päivät tai viikot, ja sitten heistä tulee niin taitavia, oman kojeensa asiantuntijoita.

Se on iso saavutus tältä vuosikymmeniä käytössä olleelta kojeelta, jonka kehitykseen vaikutti erityisesti amerikkalainen ortodontti Silas J. Kloehn vuonna 1947. Näkisipä Kloehn, miten koje pärjää nykylapsen elämässä. Erinomaisesti.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: