Mistä jonot johtuvat? Näistä ainakin.

Vastasin viime viikolla toimittajan kysymykseen siitä, mistä jonot johtuvat. – Suuresta hoidon kysynnästä.

Siinä oli hyvin pelkistetty vastaus, joka on sinänsä totta, mutta vähän kehämäinen. Olen tyytyväinen, että käytin nimenomaan sanaa kysyntä, en tarve, vaikka jälkimmäinen olisi ollut ehkä yhtä oikea. Mutta ei välttämättä.

Jäin miettimään vastausta. Sittemmin olen suunnilleen joka kahdestoista tunti keksinyt aina uuden syyn pitkille hammashoitojonoille. Lista tuntuu kasvavan päivä päivältä. Lähes yhtä nopeasti kuin jonot.

Tässä alati kasvava lista vastauksista kysymykseen, mistä pitkät hammashoitojonot kunnallisessa hammashoidossa johtuvat.

  1. Määritelty tutkimusväli. Potilas on käynyt joskus aiemmin hammaslääkärissä, joka on määritellyt tälle tutkimus- ja hoitovälin. Hammaslääkäri on kehottanut varaamaan ajan esimerkiksi 24 kuukauden päästä. Potilas tekee työtä käskettyä.

2. Omasta terveydestä huolehtiminen. Potilas ei ole aikoihin käynyt hammastarkastuksessa. Hän havahtuu asiaan ja ottaa yhteyttä julkiseen hammashoitoon.

3. Huoli omasta terveydestä, epäily sairaudesta. Potilas on havainnut suussa jotakin ja haluaa asiaa tutkittavan. Vaiva ei ole akuutti, ei edes tarkasti määriteltävissä, joten hän päättää varata tarkastusajan ja ottaa huolenaiheet puheeksi.

4. Hammaslääkäri tai suuhygienisti kehottaa. Potilas käy hammaspäivystyksessä tai suuhygienistillä. Ammattilainen suosittaa hakeutumista kokonaishoidon piiriin, koska suussa havaitaan epäilyttäviä reiänalkuja, hoidon tarvetta tai epäily suun sairaudesta.

5. Lääkärin käskystä. Potilas on aloittamassa biologista lääkitystä, luustolääkettä, sädehoitoa, sytostaattihoitoja, uraa rauhanturvaajana, uraa sukeltajana, ammattilaisurheilijana tai on menossa leikkaukseen. Potilaalle järjestetään aika hampaiston tutkimukseen. Suurin osa menee jonon ohi. Jono toki kasvaa.

6. Potilas unohtaa tulla vastaanotolle. Käyttämättä jääneen ajan vuoksi jono kasvaa, koska potilas yleensä tarvitsee uuden, vastaavan mittaisen ajan.

7. Aikaa ei voida hyödyntää, koska maailma ei ole valmis. Potilas tulee hampaanpoistoajalle, mutta poistoa ei voida tehdä potilaan uuden lääkityksen takia. Hammaslääkäri konsultoi lääkkeen tauotuksesta ja varaa uuden ajan. Aikaa ei myöskään voida hyödyntää vaikkapa akuutin huuliherpeksen, koronaan sopivien oireiden tai potilaan itsensä ilmoittaman syyn takia. Joskus potilas tulee tuoliin ja kertoo, ettei jaksa toimenpidettä, pelkää liian paljon tai ei kestä käyntiä hankalan elämäntilanteen takia.

8. Aikaa ei ole, koska hammaslääkäri on pois töistä. Hammashoitoloissa ei pääsääntöisesti ole varahammaslääkäreitä.

9. Aikaa ei ole, koska hammashoitaja on pois töistä. Hammashoitoloissa on jonkin verran hammashoitajasijaisia, mutta ei täydellä varmuudella.

10. Hampaiden määrä kasvaa. Suuressa osassa Suomea hampaallisen väestön määrä suhteessa hampaattomaan väestöön kasvaa, koska myös ikäihmisillä on yhä useammin suussa omat hampaat. Hampaissa on enemmän hoidettavaa kuin hammasproteeseissa.

11. Kirjaamisen määrä kasvaa. Potilaan käynnistä kirjataan enemmän kuin aiemmin. Vanha kirjaus vuodelta 2010: T, p, hkp. Nykyaikainen kirjaus samasta asiasta: [xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx x x xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

12. Potilas tutkitaan tarkemmin. Parodontologinen status, limakalvojen valokuvaus, BEWE-indeksi, DC/TMD, motivoiva haastattelu…

13. Karies. Kansantauti. Lyhenisivätkö jonot varmasti, jos karies poistuisi maailmasta rokotteella? Vai syvennyttäisiinkö silloin paroon, TMD:hen ja limakalvoihin?

14. Parodontiitti. Kansantauti.

15. Eroosio. Purennan madaltuminen. Kansantauteja.

16. Hampaiston saattohoito. Ikäihmisten suihin tehdään toimenpiteitä potilaan voinnin mukaan.

17. Ikääntyvän väestön turvallinen hoito ja kohtaaminen. Potilaat tarvitsevat enemmän aikaa hammashoitotuoliin siirtymiseen, siitä poistumiseen, nielaisemiseen ja leukojen leppuuttamiseen, turvalliseen hoitoasentoon, taksin tilaamiseen, omaisen informointiin, kuulokojeen säätämiseen, esitietolomakkeen täyttämiseen ja jälkihoito-ohjeiden läpikäyntiin.

18. Purentavirheet. Lasten ja nuorten purentavirheiden seuranta ja hoito vievät ison osan julkisen hammashoidon ajasta.

19. Päivystys. Päivystyksissä hoidetaan hammassärkyjä, turvotuksia, lohkeamia, tapaturmia.

20. Olemassa olevat resurssit. Hoidon kysyntä on suurta, mutta kyse on näkökulmasta. Voisi sanoa myös, että ehkä resurssit eivät ole riittävät. Ehkä hammaslääkäreitä, hoitajia, ja suuhygieniestejä on liian vähän. Toisaalta milloin heitä olisi tarpeeksi?

21. Syöminen: Makeiset, keksit, marmeladit, hillot, murot, jäätelöt, jogurtit, sipsit.

22. Juominen: Limsat, siiderit, mehut, sokeroitu kahvi, tee, kaakao.

23. Tupakointi, nuuska, nikotiininuuska.

24. Plakkiset hampaat. Lähes sama asia kuin se, että ihmiset eivät harjaa riittävän hyvin, riittävän usein.

25. Tavat, riippuvuudet: Alkoholi ja muut päihteet.

26. Sairaudet, joiden hoito aiheuttaa syljenerityksen alenemista.

27. Tapaturmat: kaatumiset, pahoinpitelyt, urheilutapaturmat.

28. Terveydelle haitalliset arkiset ympyrät: makeismyynti joka paikassa, päihteet joista ei pääse eroon, jouluherkut, halloween-herkut, Black Friday -herkut, pääsiäisherkut, wappusokerit, työpaikkojen jatkuvat makeistarjoilut, nimipäiväpullat, tuliaistoffeet.

29. SUOLA. Kyllä, suola. Korkea verenpaine, josta sydän- ja verisuonisairaudet, josta suuta kuivattavat lääkkeet ja verenohennuslääkkeet.

30. Syrjäytyminen, turvattomuus, köyhyys.

31. Jotkin toimenpidevalinnat ja hoitomuodot, jotka eivät todennäköisesti tuo riittävää lisähyötyä tai elämänlaatua potilaalle hoitoon käytettyyn aikaan ja vaivaan nähden. Biokalkin vaihto viisi kertaa ennen juurentäyttöä. Kuudesti lohkeilleen hampaan paikkaus yhä uudelleen.

32. Tuolit, autot, sohvat, istuminen. Sedentary lifestyle. T2DM eli tyypin 2 diabetes, ylipaino, joista komplikaatiot, suuta kuivattavat lääkkeet, infektioalttius, suun sairaudet.

33. Luottamus. Se, että ihmiset hakeutuvat potilaiksi julkiseen terveydenhuoltoon, on pitkistä jonoista huolimatta ylväs ja vaalittava asia. Julkiseen luotetaan, palvelua pidetään hyvänä, asiantuntijuutta turvallisena. Vaihtoehtoisia skenaarioita voisi olla niin monia.

Published by hammastemonen

Olen 36-vuotias hammaslääkäri. Työskentelen kliinikkona ja esimiehenä julkisella sektorilla. Kirjoitan Suomen Hammaslääkärilehteen avustavana toimittajana. Arvomaailmaani kuuluu potilaiden mahdollisuus hakeutua korkealaatuiseen hammashoitoon lähtökohdistaan riippumatta. Ajatukset ovat omiani. hammastemonen@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: